Банкеръ Weekly

Коментари

Алчността умира последна

Земляните имат ново хазартно увлечение. От месеци те залагат като обезумели на криптовалутите и по-специално - на безспорния им лидер - Bitcoin. Което обяснява забележителното представяне на роденото през 2009-а компютърно чудо! Негови потребители са между 2.9 и 5.8 млн. любители на цифровите валути, повечето от които - на Bitcoin, и криптопазар, набъбнал до 150 млрд. щ. долара.

Дигиталните пари предлагат на всеки по нещо:

тръпка на любителите на риска и на търсачите на силни усещания,

дебели пачки на богатите инвеститори в условията на затегната регулация на финансовите пазари и

отсъстващи лихви. Тези "пари" са новият благодатен спекулативен инструмент на хеджинговите фондове; лесна като достъп за редовите и неопитни потребители до валутни играчки. А на всички участници на пазара на Bitcoin - благодатната за много слоеве от обществото анонимност. Защото системата за разплащания с цифрови валути осигурява директна връзка без посредници между страните, транзакциите са децентрализирани, верифицират се от компютърна мрежа и се регистрират в публичен регистър чрез специална технология (blockchain).  

Тези екстри, очевидно, не могат да се подминат с лека ръка. Доказателство е интересът, проявен към пазарната ниша от Блайт Мастърс - създателката на кредитните деривативи, припознати като основни виновници за избухването на финансовата криза през 2007-а. Нанесените от Мастърс щети за стотици милиарди долари провокираха навремето журналисти от английския "Гардиън" да я определят като "жената, изобретила финансови оръжия за масово унищожение". В момента дамата, която преди три години напусна бившия си работодател "Джей Пи Моргън Чейз", оглавява фирмата за финансови технологии "Диджитъл асет холдингс" и работи активно за внедряването на новаторския подход с Bitcoin във фирмите от финансовия сектор. Надеждите й са това да се случи до края на 2018-а. 

Обединението на усилията на компютърните гении и на финансовите магьосници пък модифицираха традиционните финансови деривативи в цифрови - първоначални емисии на индивидуални криптомонети, като начин за по-лесно привличане на средства за финансиране на нововъзникващи фирми най-вече от технологичния сектор. Въпросните оферти, които през последните месеци никнат буквално като гъби, привлякоха свежи пари на пазара на Bitcoin и изстреляха цената на виртуалната валута до почти 5000 щ. долара. И, някак естествено, към тях се приобщи и подземния свят - 10% от всички средства от продажбите на тези монети са дошли от незаконна дейност, включително наркотици, проституция, измами, оръжия. 

Очевидно, криминалният контингент, който винаги е на крачка пред службите, е достатъчно подготвен, за да замени първобитната неформална извънбанкова система за разплащания Hawala с последния писък на модата - blockchain. И да продължи да осъществява дейността си чрез мрежата от компютри.

Някои политически режими също са съблазнени от анонимността на дигиталните валути. Всъщност Министерството на правосъдието на САЩ предупреди още през 2014-а "ако санкциониран субект използва виртуални пари за анонимни преводи, санкциите ще имат по-слаб ефект". Пример за тези опасения е Северна Корея, която, според последните информации, се финансира с Bitcoin.

Фирма, финансирана от ЦРУ, твърди, че Пхенян е започнал да емитира криптовалутата на 17 май, за да генерира приходи за режима. Последните санкции на ООН от 11 септември пък са активирали севернокорейски хакери да засилят атаките срещу южнокорейски тържища и сайтове за виртуални валути, като поне три от тях са били успешни.

Очевидно, когато алчността, хазартът и жаждата за надмощие обединят усилията си, те могат да сътворят чудеса. Да не говорим, че съвремието ни предлага и богат набор от екзотични политици във всички точки на пранетата.

Тези опасности визира и шефът на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън, който на 12 септември предупреди инвеститорите за "узряващия" балон Bitcoin и го сравни с първия регистриран спукан сапунен мехур от ХVII век - на луковиците на холандските лалета. Дайман забрани под страх от уволнение служителите си да търгуват криптовалути. Първо, защото това е против правилата на банката. И второ - защото това е глупост. А и двете причини са опасни. Той обаче, бидейки умен мъж, не се наема да предскаже докога ще продължи тази еуфория, защото интересът не може да се измери. Даймън не отрича и технологията за работа с виртуалните валути, въпреки че не е чак такъв оптимист за широкото й приложение като бившата си подчинена Мастърс.

По всяка вероятност манията Bitcoin ще бъде пресечена когато световните правителства волю или неволю престанат да държат очите си широко затворени. И, дай Боже, се усетят навреме и да разберат какво се случва в поредната глобална финансова пирамида. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във