Банкеръ Weekly

Коментари

Ако ще мълчите, ще ви взема думата

Българските депутати доказаха в края на седмицата, че е време надписът на сградата на парламента "Съединението прави силата" да бъде сменен. Вярно, че напоследък се получи някакво съединение, но за силата му ще трябва да почакаме. А и девизът "Светът е оцелял, защото се е смял" толкова пълноценно отразява ставащото в пленарната зала, че ще е грехота да не го използваме. Още повече че така ще отдадем почит и на българския цирк, който отдавна се скита бездомен, след като последното му убежище на някогашния столичен "Солни пазар" изгоря. Междувременно и в новия парламент вместо да се захванат със сериозна работа, дадоха воля на първични емоции. И в залата се заговори за съветска власт, еврейско потекло, рок музика, изменници, хомосексуалисти, Сърдитко Петко, ренегати и какво ли още не.

Дискусията по повод гласуването на новия кабинет на четворната коалиция даде многобройни и при това солидни аргументи в полза на впечатлението, че най-сетне циркът си има ново средище. Ако беше жив, чешкият писател Ярослав Хашек, авторът на прочутия роман "Швейк", със сигурност щеше да ни завиди. Особено след бисерите, разпиляни щедро от председателя на парламента Цецка Цачева. В нея сякаш се е вселил духът на онзи старшинка от българската армия отпреди 40 години, на когото се приписва репликата: "Когато говориш с мене, ще мълчиш!". Цачева парафразира тази мъдра мисъл, репликирайки депутата от АБВ Светослав Белемезов. След като излезе на трибуната, той обяви, че в израз на желанието си да се върне добрият тон в залата, ще мълчи десет секунди. Последва реакция на Цачева, пред която дори и добрият войник Швейк щеше да замига на парцали. "Ако ще мълчите десет секунди, аз ще ви отнема думата", закани се тя.

Преди това лидерът на ДПС Лютви Местан пък се изцепи, че целта на четворната коалиция била ДПС да бъде "изстъргано" от властта. Стореното от движението по време на управлението на кабинета "Орешарски" доказва, че Местан за пореден път е екзактен в изказа си, без да иска. Преди година ДПС направо се изпусна, като за шеф на ДАНС бе предложен депутатът от движението Делян Пеевски. Това доведе до масови протести и фактически сложи началото на края на кабинета "Орешарски". Нормално беше коалиционният партньор БСП да изстърже резултата, което донякъде се случи на изборите.
Има само едно нещо, което смущава около новия девиз на Народното събрание. Депутатите са жилаво племе и ще оцелеят. Ние обаче не. Просто вече не ни е до смях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във