Банкеръ Weekly

Коментари

Ако на лъжата краката са къси, защо истината куца?

Твърде кратка се оказа радостта на народа и надеждата му, че идната зима, ако не го тресне втората вълна коронавирус, "Топлофикация" ще го огрее с по-евтино парно. Причината първоначално да се обрадва бяха напоителните новини за нечувани досега намаления и нови цени на топлото, заради по-ниските цени на природния газ.

Подобаващо първата блага вест, че "Газпром" ще ни пуска газ с 40 на сто по-евтино, ни бе предадена лично от най-бързия вестоносец по нашите земи, премиерът Бойко Борисов. Това се случи на връх Деня на Освобождението 3 март, като той уточни, че договорът с новите цени ни е бил върнат от "Газпром" на същата дата и влиза в сила с обратна дата от август 2019 година. 

Новината възроди позабравените топли чувства към матушка Рус и в емоционален изблик народът взе да мълви Вазовото "Тях ги бог прати насам, да помагат, чедо, нам".

Ала светлото чувство, че сме се освободили от желязната хватка на "Топлофикация" се оказа лъжовно като първото пролетно слънце. Без дори да изчакат изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, съобразени с новите цени на братушките, еничарите от Комисията за енергийно и водно регулиране ни резнаха главите с новината, че през юли цените на парното скачат. А най-голямото увеличение се предвижда за София - с цели 22 %.

Няма ли, братя, коронавирус за пустите еничари и башибозуци от "Топлофикация", няма ли Освобождение за нас, афробългарите, дето от години влачим радиатор вместо робски ярем на шията?! Дори "Газпром" да смъкне цените наполовина, с още толкова отгоре ще ни цакат кръвопийците от КЕВР, които точат ятагани за нас. Тяхна идея например е да ни смъкват по две кожи от гърба, като цената на природния газ се определя на пазарен принцип всеки месец, а цената на парното да се променя през половин година. Какво обаче пречи топлофикациите да променят цените си всеки месец? Без да ни лъжа, че ще ни възстановят наддадените суми за парно с изравнителните сметки...

Ако само "Топлофикация" ни лъжеше обаче, с мед щяхме да я намажем. Мамят ни всички, като започнем с изначалната лъжа, че депутатите например са народни представители. Народни са на първото заседание, когато плахо престъпват през прага на парламента, облечени в тревирени рокли и полиестерни костюмчета. Ела ги виж след една година обаче, когато вече са "захлебили" покрай лобистките си интереси...

Ама кой да чете класиците, като Джонатан Суифт да речем. Лъжата отлита, след нея идва, накуцвайки истината, така че когато хората разберат, че са били излъгани, вече е твърде късно, е рекъл той.

Всъщност и Суифт не ни върши работа. Дори да приемем мисълта му като наше символ-верую, ще ни стане още по-горчиво, защото за нас все е твърде късно. Дотам сме се докарали - у нас истината винаги куца, макар че на лъжата краката били къси...

Facebook logo
Бъдете с нас и във