Банкеръ Daily

Коментари

Ако Гешев докаже тероризъм при пробива в НАП, държавата ще плаща!

Извънредно любопитен казус възниква във връзка с пострадалите от атаката срещу НАП. Какво правим, ако след направена проверка приложението на приходната агенция за изтекли данни, получим на телефона си следния СМС: "НАП: По заявка №....има неправомерно разкрити лични данни"?

Първата естествена реакция е да се предпазим от измамници, които разполагайки с личните ни данни, могат да предприемат действия по прехвърляне на собствения ни апартамент, вила или какъвто и да е имот. Това, което препоръчва МВР, когато някой си загуби или пък му откраднат личната карта, съдържаща всичките необходими за подобно прехвърляне данни, е да се извади нов документ за самоличност.

И така, отивате в съответната дирекция на МВР, сектор "Български документи за самоличност" и се нареждате на опашката. Такава задължително ще се появи, защото става дума за изтекли лични данни на около 4 млн. българи. Устремилата се към гишетата тълпа е добре дошла за МВР. Четири милиона, желаещи да получат нови лични карти, на цена от 13 до 90 лева всяка, в зависимост от бързината на услугата... Цифра си е!

Да споменем също, че през юни вътрешното министерство промени Закона за българските документи за самоличност с цел да се подобри административното обслужване на гражданите. Една от новите мерки позволява новоиздадените лични карти и международни паспорти да се изпращат на притежателя им по пощата. Но не бързайте да се радвате - тази услуга влиза в сила от 2020 година.

Със сигурност, докато висите на опашката, през главата ви ще мине мисълта, че не сте се наредили по свое желание, а по вина на държавата, която е проявила безхаберие при опазването на личните ви данни. И при това положение би трябвало не вие да се бръкнете в джоба, а тя да ви компенсира за щетите, причинени по нейна вина.

Възможно ли е това? В чл. 43 (1) от Закона за противодействие на тероризма се казва следното: "Всяко лице, с изключение на подготвящите, извършващите или извършилите тероризъм и подбудителите и помагачите, има право на обезщетение за реално причинените имуществени вреди при или по повод извършване на нормативно установените действия по този закон за предотвратяване и пресичане на заплаха от терористичен акт или за преодоляване на последиците от терористичен акт".

Да, текст има, ама в МВР не са толкова глупави. Там са се наслушали на различни приказки и най-вече на максимата, че всеки е невинен до доказване на противното. Държавата също. Има обаче изход и в тази ситуация. Спасението е доста абсурдно, но заместник-главният и бъдещ главен прокурор Иван Гешев и подопечното му ведомство вече работят в тази насока - белият хакер Кристиян Бойков, прекият му шеф Георги Янков и собственикът на компанията "Тад Груп" Иван Тодоров са обвиняеми по чл. 108 от НК и ще носят наказателна отговорност за тероризъм.

Само си представете - близо 4 милиона българи застават зад Гешев и колегите му, в очакване да докажат твърденията си, а сетне съдът да потвърди доказателствата с присъда! Защото има ли съдебно решение по това дело, всеки един от тях ще има основание да се облегне на чл. 43 от Закона за противодействие на тероризма и да поиска държавата да плати подмяната на личните му документи!

Иронията си е ирония, но може да се окаже, че това дело ще е с ефекта на пряк референдум за избор на нов главен прокурор! И Гешев ще стане първия български шеф на прокуратурата, зад който е застанала половината от българския народ.

Така че не бързайте с новата лична карта. Нека изчакаме края на делото. А през това време не ни остава нищо друго, освен горещо да се молим съсловието на нотариусите да си гледа стриктно работата при сделките с имоти!

Facebook logo
Бъдете с нас и във