Банкеръ Weekly

Коментари

Абе, кой е началникът в тази държава?!

Бойко Борисов отправя молитва към големите началници

Семеен спомен от времето на ранния соц: Сиромашки, трудови години. Тръгнал наш роднина работа да търси. Къде, къде - та в тогавашната шоколадова фабрика "Малчика". Хем сигурно, хем докато си на смяна, лапаш сладко, хем и вкъщи носиш... Отишъл при директора и онзи го поразпитал каква работа очаква. Отговорът бил: "Ще ми се да е нещо по-добро". Вдигнал вежди директорът, почесал се там, където не го сърби, и накрая рекъл: "Е, има едно хубаво местенце, ама за съжаление аз съм го заел".

Директор на шоколадовата фабрика "България" днес е Бойко Борисов. Няма нито ден в производството, но и защо му е, като си има още по-големи началници, които да решават проблемите. Те да оправят финансовата криза в Гърция, военната в Украйна, санкционната с Русия, бежанската в Европа. И всички други кризи, които ни засягат. А те са много - при нас кризата никога не свършва.  

Знаем, че простонародният слог на премиера му носи изборни победи. Но щом командори и дава акъл по всички въпроси, да не се изхлузва от отговорност по същия простонароден начин. За начало да каже кои са по-големите началници. Може и да се досещаме кого има предвид, но премиер не може да говори с недомлъвки. А пък ние не сме длъжни да гадаем, щом като в конституцията ни пише, че властта произхожда от народа и само той е нейният суверен. 

Ако Борисов има предвид  т. нар. световни елити, да им го каже лично и да тропне по масата. В историята ни има премиери, които са го правили и образът на България е бил далеч от днешната карикатура. Те, големите началници, и за енергетиката ни не се разбраха. Докато ги чакахме да постигнат съгласие, всички проекти пропаднаха и ще ни жулят със скъпи ток и горива, докато съвсем ни ощавят. 

В страна с жалка икономика, потънала в повсеместна корупция и с напълно мафиотизирано управление, чиято единствена роля е да източва публичните ресурси в частни джобове, не може да се разчита на силата на суверена. Важното е да си с правилните началници, ако не можеш да бъдеш едновременно с всички, което опитва да прави премиерът. И донякъде успява с Божията помощ.

Позовавайки се на най-големия Началник, за чийто наместник по нашите земи се изживява, Борисов има за какво да Му благодари. Бежанците проявяват единствено транзитен интерес към този остров на стабилността на Балканите. Ние сме най-добре, защото сме най-зле, и това е единственият ни шанс да не бъдем удавени от бежанското "цунами", както го нарече премиерът. А дясната му ръка Цветан Цветанов ни зарадва още повече с констатацията, че си имало и добри страни да не сме в Шенген. Засега само финансовият министър  Владислав Горанав продължава да упорства, че влизането ни в еврозоната щяло да е за добро. Но пък това нямало как да стане преди 2020 г., защото големите евроначалници не допускат разпасани и крадливи ганьовци в елитната група. Дори да са послушни и продажни.

Та Борисов да се кръсти на най-големия Началник, да козирува на световните, но да се оправя с онзи, КОЙто го уреди за началник на шоколадовата фабрика. ТОЙ да му решава кризите в качеството си на задкулисен суверен на държавната власт. Простонародните им ходове се оказаха толкова ефикасни, че пред тях всяко цунами бледнее.

Facebook logo
Бъдете с нас и във