Банкеръ Weekly

Сапунка

Абе, де го Сабрието?

Или за екзистенциалните измерения на един апартамент

 Доган, Местан, помагайте бре, братя! Тичайте да вардите апартамента на Сабрие Сапунджиева, че ще я вадят принудително от него. То вярно, че тази жена като сапун се плъзга по върховете на властта и хващане на тясно няма, ама ето - този път почти са я приклещили. Остава само да я намерят след неуспешния опит да й връчат покана доброволно да се изнесе. От 13 години живее във ведомствено жилище в столичния кв. "Витоша" и тръгнали да я гонят, след като е хвърлила 46 бона за ремонт. 

Ама не било с нейни пари, а със средства на фонд "Затворно дело" към правосъдното министерство. Ами имали бол, дали, тя ли да плаща? Преди време г-жа Сапунджиева каза, че чака след изборите да бъдат обявени конкурси, за да спечели с тях и правото да остане в жилището: "Където и да обявят конкурс, ще кандидатствам. Не заслужавам да ме изгонят!" Тъй де, не ще да се връща там, откъдето е дошла, отвикнала е, дето се казва. А и защо, след като толкова добро е направила за държавата? Заслужава не само апартамент, но и орден "Герой на управленския труд - Първа степен".

Кратък биографичен преглед според публичната информация. Родом е от Якоруда, откъдето са Зорка Първанова и Емилия Масларова. После селото става град и апетитът идва с яденето. Сабрие става директор на Младежкия дом и води активен комсомолски живот. Иде възродителният процес и тя се преименува в Соня. После влиза в ръководството на областния комитет на БКП. Делегат е на 14-ия конгрес на БКП през март 1990-а, след което вятърът на промяната замита следите, местейки я последователно в Алтернативната социалистическа партия и Сашо-Томовите ГОР и ДАР. Накрая идва и просветлението, че истината е в ДПС. Завършила Лесотехническия университет в София, тя записва право и в току-що проходилия ЮЗУ "Неофит Рилски". И за да е пълна промяната, Соня отново става Сабрие. При първия президентски мандат на Първанов  Сабрие влиза в екипа му като юридически съветник.  Държавният глава нито може да откаже на ДПС, нито на жена си, нито на Масларова. А самата госпожа Сапунджиева не може да откаже на щерката си и тя се озовава като консул във Финландия.

За изборите през 2005-а дамата от ДПС вече е секретар на Централната избирателна комисия, след което става заместник-министър на правосъдието. През 2009-а тройната коалиция се срива и тя изпада от министерството. Говори се, че това й се отразило ужасно. След което взеха, че я освободиха и като член на надзорния съвет на НОИ. Истински кошмар!

Първо я трудоустроиха в комисията за контрол на СРС, но тя бързо беше закрита. Спасението дойде с края на първия кабинет "Борисов". Заместник-председател на ЦИК, член на комисията за конфликт на интереси и отново заместник-министър на правосъдието. Само че дойде краят и на кабинета "Орешарски". В интервю я попитаха къде вижда себе си след няколко месеца. И г-жа Сабрие отговори с достойнство - ако партията прецени, че има нужда от знанията и опита й, ще се подчини. Разбрахте ли сега проблема за апартамента?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във