Банкеръ Weekly

Коментари

А след казармата какво?!

Служебният премиер Огнян Герджиков броил последните дни на кабинета си като в казарма. Чак пък толкова зле не ще да е било, щом си писаха гиздава четворка по четирибалната система. Освен ако не приемем, че измеренията на пълния успех са в това да изпълняваш безброй заповеди, от които просто ти идва до гуша.

Герджиков обяви, че го критикували само медиите, затова няма да го правим. Караме само по фактите.

Конституционалисти се кълняха, че служебното правителство се отличава от редовните по това, че задачата му е да проведе читави парламентарни избори. На което Герджиков отговори, че няма принципна разлика между служебно и редовно правителство. И добави, че е станал служебен премиер по съвсем различна причина - за да наложи единни стандарти за придобиване на професията "юрист". Кабинетът го направи, а дали е налице конфликт на интереси с оглед преподавателската му дейност - не знаем. Но по-скоро не!

Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев пък отчете перфектно организирани избори. Толкова перфектни, че задължителното машинно гласуване не се състоя, изборни нарушения не бяха констатирани, а резултатите изглеждат твърде съмнителни. Зарадва ни служебният кабинет и с решението за изтребителите "Грипен" за 1.5 млрд. лв., които били "по джоба ни". Но пък забрави да каже, че тези самолети не са участвали в бойна мисия и отстъпват технически на водещите в бранша. Румъния си купи вече 12 броя от класиката "F-16", ще купува още 12 от същия модел, а после още 24 от по-новия. Къде е грешката?

Голяма четворка е заслужил кабинетът "Герджиков" и за подготовката на европредседателството. Командировали още 90 чиновници в Брюксел, ускорили ремонтите, пуснали поръчка за мебелите в НДК, одобрили културната и политическата програма. Колко пъти нарасна бюджетът вече не помним, а щели да бъдат нужни още пари за мерките по сигурността.

Всички министерства били успешни, но в регионалното имало най-много проблеми. Въведено било електронно здравеопазване (което всъщност не е въведено), разлепени били над 1.2 млн. писма с имената на кварталните полицаи (които вече никой не помни), прекратена била и нагласената концесия на летище "София" (кой я нагласи не казаха), имало финансова стабилизация в енергетиката и БДЖ (което е твърде преувеличено), увеличени били и приходите от ДДС, акцизи и данъци (ами те сега се плащат). За последното заседание на кабинета останало откриването на филиал на Русенския университет във Видин (борба срещу демографския кошмар в Северозапада).

Въобще държавата ни била в добро състояние. Постигнали сме демократичните стандарти при смяната на правителства и тя не водела до извънредна ситуация. Единственият "гаф" направили с... отпускането на великденските надбавки за пенсионерите. Че и безплатни ченета им обещаха, как да им се сърдиш?

Наредбата за интеграция на бежанците беше отменена като неработеща от служебния кабинет, после се сетиха че може да загубим еврофинансиране и пуснаха за обществено обсъждане почти същата. Повечето министри били против, но гласували "за", понеже така искал президентът Румен Радев. По искането му за въвеждане на изборна уседналост пък всички се изпокриха така, че изобщо не стана ясно какво мислят. 

Иди после че разбери - отиваме ли, както алармираха някои, към президентска република, или се плацикаме в блатото на паралелната държава. Казармата за Герджиков свърши, а следващите фатмаци се наредиха в редовния кабинет. Там майсторите на хвалбата са ненадминати и четирибалната система за самооценка ще стане 4X4.

Всеобщото убеждение на повечето граждани обаче е, че те лично и държавата са перманентно в извънредна ситуация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във