Банкеръ Weekly

Коментари

А дано, ама надали...

Потърпете още само 10 месеца и ще доживеете да видите България без корупция! Това твърди кабинетът "Борисов-3".

Не ви се вярва? Няма начин да не стане, щом тогава изтича крайният срок, в който всички администрации трябва да минат на електронен документооборот помежду си. Министрите актуализираха и приетия миналата година график, по които след броени месеци трябва да станем дигитална държава. Като Естония, от която поехме европредседателството.

Но не точно като тях. Уж сме в една обществено-политическа кошара, но те си въведоха е-управлението за нула време и без пари, а ние отупахме милиарди за десетилетия без видим ефект. Колко му е да довършим започнатото за броени месеци, докато оправяме Западните Балкани? Естонците похарчили целия бюджет като евродомакини за обучение на кадри, ние ще го отупаме за битовизми като ремонти на сгради и улици. Но търпете още малко, ноември ще бъде май!

Последното заседание на кабинета е окуражаващо. Вицепремиерът Томислав Дончев напомня на министрите, че крайният срок чука на вратата "и няма нагласа той да се удължава". Но по негова оценка мобилизацията не е достатъчна. "Като казвам недостатъчна, имам предвид крайно недостатъчна. Така че, пълна мобилизация!", зове Дончев. И приканва министрите да вземат нещата в ръцете си.

Тук премиерът Бойко Борисов слага рамо на беквокала си с пояснението, че електронното управление е "най-практическата мярка в борбата с корупцията, с това което мъчи хората". Следва поредната люта Борисова закана на полза роду: "И не си мислете, че на някой ще се размине! Много ясно сме се разбрали, така че не пилейте времето!"

Като ще е е-управление, да разсъждаваме логически. А най-добре математически. Според Томислав Дончев в електронния документооборот вече участват около една трета от министерствата и под половината от областните и териториалните администрации. От Държавната агенция "Електронно управление" пък уточниха, че е-управлението е въведено в 144 административни структури, от които 26 централни ведомства, както и в половината от областните администрации. Над 70% от реалните участници в държавната система за електронен обмен на съобщения пък са общински администрации. Звучи обнадеждаващо, НО!

Да направим нещо като средно аритметично и да приемем, че половината държавна власт вече работи по електронен път. И че напредъкът е осъществен в последните месеци и години. Спаднала ли е наполовина корупцията, или поне усещането за нея? Предвид оглушките на европартньорите за Шенген и еврозоната, едва ли. Ето и последният индекс на корупцията, изготвен от  "Прозрачност без граници" по доклади на 12 институции като Световната банка, Economist Intelligence Unit, фондация "Бертелсман", Freedom House, "Световен проект за правосъдие" и др.

В Европейския съюз сме безапелационно на дъното, а в световен план отстъпваме с шест позиции до 75-ото място сред общо 176 страни. Приема се, че критичната стойност от 50 пункта е началният показател за системно несправяне с корупцията. "Сравнителните резултати от изследването за България подчертават острата необходимост от промяна в политиката за противодействие на корупцията, като в тази връзка трябва да бъде изоставен формалният подход в борбата с корупцията и да бъде проявен ясен ангажимент за дълбоки реформи в институциите, които играят основна роля в тази област", пише в доклада за корупционния индекс.

Затова не знаем да приемаме ли сериозно графика. На управленски приказки отдавна не вярваме, защото накъдето и да се обърнем, все виждаме, чуваме и говорим за корупция. Е, финансовият министър Владислав Горанов твърди, че тя е предимно емоционална категория и вестникарско внушение. Дано едното "е" се окаже вълшебно, но подозираме, че краят на корупцията ще си остане само на хартия.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във