Банкеръ Weekly

Коментари

Този път Топлото се оля

Абракадабра в обясненията на "Топлофикация - София" за кашата със сметките

Умопомрачителната бъркотия с последните сметки за парното в София мина всички граници. Този път наистина стана мазало, непосилно за редовия здрав разум. В очакване някой да поеме отговорност се спираме на следните хипотези.

1. Сред столичната топлофикация, топлинните й счетоводители и КЕВР е плъзнал вирус, по-страшен от Короната; 

2. Не ми е бил вирус, майно льо, ами най ми е била поредна схема за нагушване в енергетиката; 

3. Налице е радикален опит за оздравяване на хронично проснатия върху одъра на фалита доставчик - с довършване на част от клиентите.

4. Управниците са по-крадливи, отколкото некадърни.

5. "Топлофикация - София" работи искрено за каузата на протестите с цел да извади повече народ на улицата.

Може и да изредим още, но само ги чуйте. На проведеното тази седмица заседание на парламентарната подкомисия за контрол на работата на енергийния регулатор, общинското дружество бе привикано да обясни необяснимото - защо намалените със задна дата цени на природния газ причиниха шоково покачване на сметките.  А изпълнителният директор на столичната топлофикация Александър Александров заяви невъзмутимо, че всичко по сметките били точни. И призова всички клиенти със съмнения в тази насока да подават възражения и да искат обяснения. За целта създали дори специална група за бързо реагиране. 

С уговорката "Не казваме, че всичко е цветя и рози", Александров "изясни" детайлите. Научихме например, че изчислените от топлинните счетоводители суми за връщане или доплащане се разминават с претендираните от топлофикацията, понеже те не разполагат с информация за извършваните към нея плащания през отчитания период. Работата им била да подават информация за количествата "и от там нататък е наша работа на база на тяхното разпределение да калкулиране какво реално дължат като суми клиентите като се вземе предвид цялата история на плащанията". 

Ретроактивното връщане на сумите от намалението на цената на природния газ пък направил процеса трудно контролируем. Затова щели да искат от следващия отоплителен сезон промяна на общите условия за максимално опростени и разбираеми фактури. Които заприличаха на таен код след толкова години опростяване. Информацията за клиентите на месечно, прогнозно отчитане и равни месечни вноски била различна. Решението на дружеството да върне надплатените заради поевтинелия газ суми още със сметката за юни, вместо да изчака изравнителната, съвсем оплескало нещата, но било взето заради "политическото говорене".

Председателят на управителния съвет на доставчика Ивайло Епитропов пък призна, че досегашното отчитане на клиентите с равни вноски било в нарушение на Закона за ДДС и на счетоводните стандарти. "Просто казано: Договорили сме се да ми плащате 100 лв., а аз ви издавам фактура за 50 или 150 лв. Вече не е така", увери Епитропов в отговор на оценките, че информацията по сметките е в насипно състояние и нищо не се разбира от нея. Не каза обаче защо при по-мека зима и при по-ниски цени на природния газ изравнителните сметки са скочили високо над онези от предишния отоплителен сезон. Нито пък хвърли светлина върху феномена в сгради с подобрена енергийна ефективност сметките да растат, вместо да намаляват. 

И все пак мисля, че по-добро от централното топлоснабдяване няма. Но в енергетиката много се краде и лъже, което не е новина.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във