Банкеръ Daily

Коментари

2015: Ще се изкуши ли ГЕРБ да мине напряко през бостана?

В началото на политическата година, изглежда най-важният въпрос, който трябва да намери съвсем скоро отговор, е ще се запази ли относителната стабилност на шарената управляваща коалиция или сближаването между ГЕРБ и ДПС, демонстрирано в последните парламентарни дни на изминалата 2014 г., ще я взриви.

В почивните дни повечето политически лидери запазиха благоразумно мълчание по темата, може би следвайки съвета на Радан Кънев, който в свой пост във Фейсбук написа, че политиците по празниците са като футболните съдии-колкото по незабележими са, толкова по-добре са си свършили работата.

Разбира се, имаше и изключения- в БДЦ сътресенията достигнаха своя апогей, стигна се дотам, че лидерът на формацията Николай Бареков публично да се отрече от своите депутати и дори да ги обяви за "парламентарна група на мафията и олигархията". Но, струва ми се, що се отнася до тази политическа сила, вече едва ли нещо може да ни изненада.

Далеч по-любопитно обаче бе поредното арогантно изказване на Лютви Местан, който навръх Коледа отново заплаши управляващите, като поиска "незабавното изваждане на антисистемната, антиевропейската, анти-Натовската партия Патриотичен фронт от управлението на България." Освен това лидерът на ДПС за пореден път изсипа обвинения за ксенофобия и към Реформаторския блок. Той настоя и за търсене на отговорност за Възродителния процес - странно звучащо от устата на бивш агент на Държавна сигурност.

Интересно е обаче, че само след ден лидерът на ГЕРБ на практика, макар и завоалирано подкрепи Местан в свое изявление във Фейсбук. "В продължение на четвърт век у нас, зад фасадата на избуяващата политическа корупция и безразличие, никой не потърси сериозно отговорност за престъплението „Възродителен процес”", коментира Борисов.

Дали това е реверанс към Местан и израз на благодарност за подкрепата на скандалните пенсионни промени, внесени от финансовия министър Владислав Горанов в последните часове на парламентарната 2014 г., предстои да разберем. Да не забравяме, че преди празниците вицето Румяна Бъчварова също даде недвусмислен сигнал, че ГЕРБ са склонни да приемат подкрепа и от ДПС.

Евентуални подобни действия обаче, със сигурност ще доведат до сериозни сътресения в управляващата коалиция. Защото и тримата партньори на ГЕРБ в нея- Реформаторският блок, Патриотичния фронт и АБВ категорично се обявиха и против пенсионните промени и още повече против приемането им с "щедрата" помощ на ДПС.

Нещо повече - Реформаторите вече заявиха готовност още в първите работни дни на парламента да внесат промени в скандалния законопроект, които до голяма степен ще неутрализират идеите на Горанов. Тогава вече ще бъде интересно, дали ГЕРБ ще подкрепят коалиционния си партньор или пак ще се облегнат на рамото на ДПС. Което пък отново ще даде повод да се говори за скритата коалиция "БоСтан"/Борисов+Местан/. Така че за ГЕРБ общо взето има два пътя- напряко през бостана или да го заобиколят по главното шосе /магистрала, ако щете/.

В крайна сметка право на най-голямата партия е кой от двата пътя да избере. Но в ГЕРБ не е зле да си припомнят какво се случи със СДС, НДСВ и БСП след прецапването през бостана.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във