Банкеръ Daily

Финансов хороскоп

Инвеститорите на "Джей Пи Моргън" отхвърлиха заплащането на Джейми Даймън

Джейми Даймън

Акционерите на "Джей Пи Моргън Чейз" са отхвърлили плана за възнаграждение на висшия мениджърски екип на акулата от Уолстрийт, включително и на главния изпълнителен директор Джейми Даймън. Във вота по темата, състоял се по време на общото годишно събрание на 17 май, само 31% от инвеститорите са гласували "за" банковия план за заплащане на шестимата топ-мениджъри за 2021-а в размер на общо 201.8 млн. щ. долара. Това се случва за първи път от 2009-а когато е въведена възможността акционерите да изразят мнението си за възнагражденията на банковото ръководство. Съгласно предложената схема, Даймън е трябвало да получи еднократно 50 млн. щ. долара, ако бъдат изпълнени определени показатели.  

Вотът не е обвързващ, но банката обяви преди съвещанието на инвеститорите, че нейната комисия за компенсации и мениджърски постижения "ще вземе предвид резултата от гласуването когато обсъжда бъдещите пакети от възнаграждения на изпълнителните директори". Най-ниското ниво на акционерна подкрепа досега е било 61.4% през 2015-а, а най-високо - през 2021-а когато 90% от инвеститорите са гласували "за" предложените суми. 

Тази година акционерите са били особено притеснени от заплащането на Даймън, което бордът на "Джей Пи Моргън Чейз" е обяснил с желанието да задържи на работа още "доста години" главния изпълнителен директор, който ръководи инвестиционния гигант от 2005-а. "Форбс" оценява нетното лично състояние на 66-годишния Даймън на 1.6 млрд. щ. долара. В отговор на въпроси на инвеститорите за пакета от възнаграждения, Даймън, който е и председател на борда на директорите, е обяснил, че той и колегите му "оценяват мнението на акционерите по схемата за компенсации". И че "го приемат много сериозно и ще продължат да контактуват активно с тях".  

Оспорваната сума от 50 млн. долара е под формата на права на акции. Даймън ще я получи единствено ако банковите книжа на "Джей Пи Моргън Чейз" надхвърлят 148.73 щ. долара парчето. В момента акциите се търгуват по около 121 щ. долара всяка. Въпреки това влиятелният съветник на банковите инвеститори Глас Люис ги е посъветвал да гласуват против предложения пакет от компенсации. Той е критикувал също и предложените 28 млн. долара по сходна на Даймън схема за президента и главен оперативен директор Даниел Пинто. "Прекалено високите еднократни възнаграждения на главния изпълнителен и на главния оперативен директор в сравнение с несигурните постижения на банката задълбочават отколешните притеснения за фирмената програма за заплащане на банковия  управленски екип", посочва Люис в препоръката си към акционерите.

"Джей Пи Моргън Чейз" отчете рекордни приходи за цялата 2021-а, но предупреди, че растящите разходи, включително 15 млрд. щ. долара за нови инициативи, ще намалят печалбата за 2022-а. Инвеститорите са казали също на Даймън, че управленският му екип не им предоставя достатъчно подробности за разходните планове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във