Банкеръ Daily

Финансов дневник

Знакови рокади в търговските банки

Най-сериозни са промените в ПИБ и в ИА Банк

Някои от банките с най-дългогодишно присъствие на българския пазар активно освежават управителните и надзорните си съвети през последните два месеца. Най-скорошни  са промените в ръководството на "Първа инвестиционна банка".

ПИБ уведоми инвеститорите си на 6 април, че надзорът на банката е дал положителна оценка на Янко Каролев за член на управителния съвет и за изпълнителен директор. Това се случи само четири дни, след като кредитната институция освободи  финансовия си директор Живко Тодоров, който същевременно бе назначен в борда на Българската банка за развитие. За Каролев няма никаква налична информация за  предишния му опит в банковия сектор. За Тодоров обаче се знае, че той не е от дългогодишните кадри на банката. Всъщност той става главен финансов директор на ПИБ през 2014 г., година по-късно става член на управителния й съвет. В самия край на миналия месец мениджмънтът на ПИБ предложи и Ралица Богоева за член на управителния съвет и изпълнителен директор. Богоева бе директор на звеното "Вътрешен одит" в банката, а след това и главен директор на "Информационни технологии и операции".

Всички тези промени следва да бъдат одобрени от БНБ и вписани в Търговския регистър. Те обаче се случват на фона на голямата рокада в ПИБ - в средата на март  Неделчо Неделчев напусна позицията главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет и бе заменен на позицията от Никола Бакалов. Засега остава загадка дали всички тези рокади са свързани с неуспешния опит на банката да набере 200 млн. лв. капитал от борсата или става дума за някакви други процеси. Водещите акционери в нея, както е известно, са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които все още притежават по 42.50% от капитала на банката.

Знакови промени бяха направени и в "Интернешънъл Асет Банк". Дългогодишният председател на УС и главен изпълнителен директор Алексей Цветанов ще стане член на Надзорния съвет на банката. Оперативното управление поема Румен Сираков. Реално управителният съвет е изцяло обновен - с двамата заместник-председатели Мария Гунева и Ивайло Йончев, както и с двама членове - Марио Марков и Бойка Загорова. Всички те са получили необходимия лиценз от БНБ през март. 

Освен Алексей Цветанов, чиято кандидатура предстои да бъде гласувана от редовното общо събрание на акционерите на банката, в Надзорния й съвет ще влезе и Емилия Миланова. Миланова бе подуправител на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор“ от 1997 г. с четиригодишен мандат. В периода юли 1997 г. до 2001 г. е заместник-председател и на борда на директорите на Банковата консолидационна компания в България. От септември 2007 г. до април 2011 г. е председател на Съвета на директорите на „Юробанк България“.

В средата на март БНБ е издала и лиценз на Татяна Иванова за член на УС и изпълнителен директор на  "Обединена българска банка". Досега Иванова оглавяваше дирекция "Банкиране на дребно и дигитални продажби" в ОББ. Банката има и двама нови членове на Надзорния съвет - Светослав Гаврийски и Виктор Йоцов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във