Банкеръ Daily

Финансов дневник

Знаци за ерозия в европейския банков сектор

Десетки хиляди банкови служители по целия свят са  уволнени през тази година. Отрицателните лихвени проценти, политическата несигурност и заплахата  от търговски войни изиграха ключова роля за  ерозията на глобалния банков сектор. Дигитализацията, малките  обеми на търговия и засилващата се автоматизация намалиха печалбите на глобалните банки и ги принудиха да свият своите разходи чрез закриване на клонове.

Според годишни доклади на кредитни институции и по  данни на Bloomberg  банките са съкратили  58 200 работни места в света за изминалите месеци на  годината.

Най-масовите уволнения са в Европа

 където броят на съкратените  служители  достигна 52 424 или 90% от общо направените  съкращения, тъй като европейският банков сектор продължава да се бори с високите си разходи.   Междувременно в Северна Америка са освободени 2 769 работници, 2 487 са те в Близкия Изток и в Африка, а  513 са уволнените в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Deutsche Bank е сред десетте банки, които са съкратили най-много свои служители в Европа. Най-големият германски трезор е лидер в тази "класация"  с 18 000 съкращения. Другите банки в топ 10  на стария континент са HSBC, Banco Santander, Commerzbank, Barclays, Alfa Bank, KBC, Societe Generale, Caixabank и Националната банка на Гърция.

Сходен процес протича и в  американските банки, където ниските лихви и засилената употреба на изкуствен интелект в банковите дейности влияят върху количеството  на работните места и правят намирането на работа по-трудно.

Немските банки изостават от останалите

Здравето на германския финансов сектор е водеща грижа за регулаторните органи  и политиците тук  от доста време. Заключенията на експертите са, че разхлабената парична политика, глобалното икономическо забавяне, търговското напрежение, геополитическата несигурност, добавени  към структурната уязвимост и вътрешната икономическа слабост, са повлияли  негативно на състоянието на германските банки. Трезорите на най-голямата европейска икономика съхраняват  и по-големи суми като депозити,  отколкото тези  в много други европейски страни.

Европейският банков сектор отдавна е обект на  призиви за консолидация с оглед  на стремежа на  банките  да генерират печалба. Две водещи германски банки - Deutsche Bank и Commerzbank - направиха опит за сливане, но той пропадна в началото на тази година и  в резултат на това те  обявиха големи съкращения.

Вече бе казано, че  начело в списъка за намаляване на работните места е Deutsche Bank, която през юли обяви освобождаването на 18 000 служители като част от план за основно преструктуриране на стойност 8,3 милиарда долара. Според докладите по темата , най-голямата германска банка планира да прекрати продажбата и търговията с акции, както и бизнеса с инструменти с фиксиран доход. В края на 2018 г. банката имаше 91 737 служители -почти с 6 000 по-малко в сравнение с предходната година. Прогнозата е, че служителите в банката ще намалеят до 74 000 служители през 2022 г. Ще припомним , че Deutsche Bank имаше и проблеми  с германските власти, след като се замеси в мащабен скандал за пране на пари.

Намаляват и работните места във вътрешния конкурент Commerzbank, който разполага с около 1 000 клона и офиси  в почти 50 страни . Германското правителство е основен акционер в тази банка след изпълнението на  спасителна програма. В края на септември Commerzbank обяви план за освобождаване на 4 300 от своите 49 000 служители , но ще добави 2 000 работни места в „ някои стратегически райони“. Една пета от нейните клонове също ще бъдат закрити, предвижда стратегията на банката.

Уволнения се извършват из  целия свят

„Основните фактори, които биха могли значително да деформират  европейските икономически настроения и да възпрепятстват растежа, остават опасността от по-нататъшна икономическа деглобализация, включително ескалация на търговските конфликти, Брексит и политически сътресения в някои страни от еврозоната“, коментират пък експертите от  KBC Group в доклад от  второто тримесечие на 2019 г. 

Белгийската банкова и застрахователна група KBC има 42 000 души персонал, 1 389 банкови клона и оперира предимно в Белгия, в Чехия, в Словакия, в Унгария, в България и в Ирландия. Групата  обяви през този месец, че ще намали  работната си сила в Белгия  с 1 400 души в рамките на три години. 

И британският банков гигант HSBC обяви подобни намерения. След изненадващата оставка на изпълнителния директор на банката - Джон Флинт, временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор Ноел Куин се стреми да намали разходите на банковата група. В началото на октомври банката обяви, че планира да уволни до 10 000 служители, което е над  4% от наетата работна сила. Към 30 юни 2019 г. HSBC Holdings е разполагала с  237 685 души, наети на  работа.

Мултинационалната банка Barclays  също вече е съкратила 3 000 работни места през второто тримесечие, стана ясно от отчета на главния изпълнителен директор Джес Стейли и на  финансовия директор Тушар Морзария през август. В края на миналата година групата е наела 83 500 души персонал, според годишния доклад на компанията.

В Испания картината не е по-различни, след като мениджърите на най - голямата местна банка - Banco Santander се съгласи със синдикатите през юни да освободи 3 233 работници като част от усилията й да интегрира в структурите си Banco Popular. Това е  конгломерат за финансови услуги с 1 600 клона  в Испания. В края на март Banco Santander имаше  в страната 32 366 служители и 4 366 клона. По-рано тази година банката заяви, че ще затвори 140 клона в САЩ, което изложи на риск заемащите над 1 200 работни места. 

Друга испанска банка - Caixabank, обяви през януари съкращение на 2 157 служители, което намалява със 7,3% общата численост  на работната й сила. Най-голямата каталунска банка също планира да закрие над 800 клона в Испания  (от  4 461 - те си клона, които са били  в експлоатация до 2021 г.)

Вълната се е разляла и в  Русия, където Alfa Bank също намалява работната си сила. В момента в банката работят повече от 24 000 служители. Изпълнителният директор Владимир Верхошински заяви, че 3 000 служители, или 12% от работната сила на банката, ще бъдат уволнени до края на годината. Това число се увеличава с 2 000 работници, напуснали финансовата институция през първото тримесечие. Според докладите, съкращенията се дължат главно на решението на банката да мигрира от предоставяне на заеми в онлайн магазини за тухли и хоросани.

Франция също не прави изключение, тъй като третата по големина банка на Франция - Societe Generale, също разкри своите планове за съкращаване на 1 600 работни места, главно в своята корпоративна и инвестиционна дейност. Банката, в чиито структури в 30 страни  работят 18 000 души  , също заяви през април, че ще съкрати 750 работни места във Франция.

През март друг френски трезор - BNP Paribas постигна споразумение със синдикатите да съкрати до 2 500 работни места в своя белгийски отдел за банкиране на дребно. Това трябва да стане  до 2021 г. Банката нае 13 000 души в Белгия. А според  данните, събрани от Bloomberg, Националната банка на Гърция планира да уволни 1700 работници.

Такива  процеси протичат и  зад Океана. Например американската Citigroup отчете, че ниските лихви и засилената употреба на изкуствен интелект влияят върху динамиката на работните места. В банката смятат да уволнят стотици тази година като това ще засегне и звеното с акции, което ще ползва  с 10% по-малко персонал. Според говорител на банката причина е динамичният пазар. „Предизвикателствата пред банката са идентични за банковия сектор по цял свят“, посочват от MarketsInsider. Печалбата на петте най-големи банки в САЩ е с 8% по-малка за последното тримесечие, при положение, че вече е имало спад от следвайки 14% за  първото

„Това няма да е последната поредица от уволнения заради положението на пазара“, каза Джеф Харте, аналитик в голяма инвестиционна компания. “Останалата част от Уолстрийт мисли по същия начин”, подчерта той.

Банките се подготвят за влизането в действие на  така наречените правила Базел IV, които ще увеличат капиталовите изисквания към кредитните институции. Очаква се те да влязат в сила през 2022 г. Увеличава  се изисквания  необходим капитал, което ще направи  бизнеса  по-малко печеливш  за много от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във