Банкеръ Daily

Финансов дневник

Златото пак стана убежище

На фона на задълбочаващата се международна нестабилност златото отново се превърна в сигурно убежище за инвеститорите. Неочакваният обрат в политиката на САЩ и връщането към нулеви лихви предизвикаха притеснения на Wall Street. 

Председателят на централната банка на САЩ, Джей (Джером) Пауъл в няколко интервюта се опита да успокои финансовите медии, гарантирайки, че този остър завой в монетарната политика на САЩ няма да е дългосрочен, а е реакция с цел запазване, макар и на бавния, икономически растеж на САЩ. За съжаление, през последните дни изострената политика на президента Тръмп спрямо Китай и заплахите за налагане на мита на всички китайски стоки, притисна хедж фонд мениджърите от Wall Street, които все повече за започнаха да бягат към антирискови активи. Основният актив от тази категория е златото, което скочи до 1500 долара само за 24 часа, съобщиха българските дилъри на злато Tavex. Според тях има много фактори, които карат хората да се страхуват, като не на последно място са все по-нестабилните политически лидери на финансово силните държави, визирайки назначаването на Борис Джонсън за министър председател на Великобритания.

От 2013 г. не е имало по-добро време за златото, чиято цена продължава да расте, като през последното денонощие цената на жълтия метал достигна до 1500 долара. От 2018 година насам златото е било по-ефективен инструмент за спестяване на пари, като се е представило със 17% по-добре спрямо долара, 21% по-добре спрямо еврото и в частност лева, 16% по-добре спрямо швейцарския франк, и над 30% по-добре спрямо британския паунд.

Това поевтиняване на валутите е поредната аларма, че има нарастващ шанс за рецесия, мнение, споделяно от редица икономисти. Те показват, че четирите основни бастиона на икономическата стабилност са отдавна разрушени, а именно - изкуствено нисък процент на безработица в най-ниско платените сектори, обърната крива на доходността, която според статистиката на централната банка на САЩ показва 1 към 3 шанс за рецесия в края на 2020 година, индексът на производството пада през последната година, като е близо до критичните нива от 50 пункта, както и спад в редица по-нишови индекси, които само потвърждават, че добрите дни на световната икономика вероятно са зад гърба ни. За съжаление, в България възможност за реална търговия на финансовите пазари все още почти не съществува и единственият начин, за предпазване от финансови кризи е физическото злато, като у нас се предлагат златни кюлчета и монети на почти пазарни цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във