Банкеръ Daily

Финансов дневник

Златото може да достигне 2000 долара в свят, пълен с отрицателни лихви

В свят, изпълен с дълг и носещ отрицателни лихви, твърдите активи като златото могат да станат още по-привлекателни, а някои анализатори казват, че цената на метала може да достигне до 2000 долара за тройунция, съобщава CNBC.

Фючърсите на златото се търгуват на нива от 1513,80 долара. В края на май цената на златото проби границата от 1300 долара и оттогава не е падала под нея. През септември 2011 г. фючърсите на златото достигнаха най-високото ниво от 1923,70 долара за тройунция. „Имаме търговия с дълга позиция. Нашата цел е 1585 долара“, каза Даниел Гали, анализатор в TD Securities. "Ние смятаме, че златото ще поскъпва още... и тъй като вероятността от прилагането на нетрадиционни парични политики се превръща във все по-голяма реалност, очаквам цената на метала да достигне 2 000 долара за тройунция”, подчерта още експертът.

Златото поскъпва, докато светът наблюдава протестите в Хонконг, както и несигурността около търговските отношения между САЩ и Китай.

Анализаторите на TD Securities вярват, че многото години на нетрадиционна и облекчена парична политика от страна на централите банки по света са довели до недостига на “сигурни активи” и това е “очевидно от бързо трупащия се дълг с отрицателни лихви, което в крайна сметка води до нарастване на апетита към благородните метали.”

„Отрицателните лихви са симптоматични за търсенето на безопасни активи. Причината те да търгуват с отрицателна лихва е, че търсенето на сигурни активи е по-голямо от предлагането им“, казва Гали. „Златото ще се възползва от това. Позицията, която препоръчваме, е с времеви хоризонт от три месеца. Твърдя, че сме на прага на многогодишен бичи пазар при златото”, добави той.

Майкъл Уидмър, анализатор на Bank of America Merrill Lynch, също смята, че отрицателните лихви засилват блясъка на златото. Той казва, че облекчаването на паричната политика, което сваля лихвите по държавните облигации и създава дълг с отрицателна доходност на стойност 14 трлн. долара, също подкрепя цената на жълтия метал. "Прогнозата ни за второто тримесечие на 2020 г. за цената на златото е относителна при 1 500 долара за тройунция, но ние виждаме възможност за повишение към 2 000 долара”.

Според Уидмър централните банки също повишават цената на златото, тъй като те вече са станали нетни купувачи на метала. Уидмър отбелязва, че Световният съвет по златото очаква златните резерви на централните банки да се увеличат през следващата година.

Декемврийските фючърси на златото поскъпват с над 5,2% през август и с 18% от началото на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във