Банкеръ Daily

Финансов дневник

Зелените кредити очакват пролетно събуждане

Зелената сделка (Green Deal), която бе предложена от Европейската комисия, се очаква да направи Европа климатично неутрална до 2050 година. Целта е производството на парникови газове да бъде намалено поне с 50%, спрямо нивата от 1990-а. Ще бъдат преразгледани всички закони и ще се въведат нови за кръговата икономика, за намаляване на потреблението на сградите, за биоразнообразието, земеделието и иновациите. Своето място в този процес търсят и банките, като Зелената сделка създаде и нова ниша по отношение на разработването на кредитни продукти.

Заедно с това скоро големите кредитни институции в Европа ще бъдат обследвани и чрез „зелени“ стрес тестове, които да покажат доколко банките се включват в Зеления пакт. В тази връзка много от тях обявиха своите цели за постигане на нетна въглеродна неутралност, което включва и намаляване на кредитите за проекти за проучване и добив на полезни изкопаеми. 

Интересно е как стоят на този фон българските банки. Ето защо „Банкеръ“ направи една обиколка из офертите им за „зелени“ кредити. 

Кредит от ОББ за изграждане на фотоволтаични инсталации

„Обединена българска банка“ (ОББ), част от белгийската финансова група KBC, предлага кредит до 2 млн. лв. за изграждане на фотоволтаична централа с мощност до 2 MW за собствените нужди на малки и средни предприятия,  корпоративни клиенти и земеделски производители. Обектът може да е върху собствен терен или нает от свързано лице за периода на кредита. Кредитът е част от Програмата за устойчиво финансиране на ОББ и подпомага свиване на разходите за електроенергия и намаляване на въглеродния отпечатък на компаниите. Финансирането осигурява до 2 млн. лева или равностойност в евро при облекчени изисквания за самоучастие. То е с дълъг срок на изплащане - до 120 месеца след изтичане на гратисния период ( от 9 месеца), като вариантите за погасяване са съобразени с конкретния бизнес. Парите ще бъдат връщани с изчисляване на променлив годишен лихвен процент, формиран от референтен лихвен процент на ОББ и фиксирана надбавка. Преди да се пристъпи към теглене на кредита, фирмата трябва да има съответните разрешителни за изграждане на фотоволтаичната инсталация.

Сред предимствата на това финансиране е, че произведената над собственото потребление енергия може да бъде продавана на електроразпределителните предприятия.

В последната година, може би заради скокът на цените на електроенергията, нарасна и интересът към изграждане на такива фирмени инсталации, особено при тези предприятия, които имат голямо потребление. По този начин те биха могли да обезпечат частично или изцяло нуждата си като станат по-независими в производството.

ДСК участва в синдикирана сделка за зелена енергия

През юни миналата година Банка ДСК и Банка ОТП затвориха синдикирана сделка за финансиране на вятърен парк в Каварна. Сделката бе с „МЕТ БСУП Файнанс“ и е за рефинансиране на купения от Enel Green Power S.p.A. вятърен парк. Кредитът бе за 27 600 000 евро с равно участие на Банка ДСК и Банка ОТП. Финансираният вятърен парк e петият по големина от този тип в България и се състои от два обекта - в Шабла и Камен бряг. Той функционира от 2009 г. и произвежда енергийния еквивалент на консумацията на почти 30 000 домакинства, като осигурява енергия и за националната енергийна мрежа.

„МЕТ БСУП Файнанс“ е част от „MET Group“, европейска енергийна компания, базирана в Швейцария, с дейности в областта на природния газ, пазарите на електроенергия и петрол. Стратегията на групата е изграждане на портфолио от възобновяеми енергийни източници в Централна и Източна Европа.

Зелени решения за малкия и средния бизнес от "Уникредит Булбанк"

Един зелен кредит може и да спести пари за фирмите, са изчислили от "Уникредит Булбанк". Най-голямата банка по размер на активите  в страната е подготвила своите зелени решения за малкия и средния бизнес у нас. Тя предлага инвестиционен кредит за изграждане на фотоволтаична централа за производство на електроенергия за собствените нужди на предприятието. Той е подходящ за производствени компании или бизнеси със значителна консумация на електроенергия, регистрирани в България, които търсят оптимизиране на разходите си.

Изграждането на фотоволтаична централа прави по-прогнозируеми разходите, казват от кредитната институция. Заедно с това предприятието получава конкурентна цена на кредита, която оправдава дългосрочната инвестиция (възвръщаемост от 5 до 8 години), както и лесно изграждане и дълъг живот на инсталацията. Другото предимство е, че има гъвкавост при потреблението - пълна консумация на собственото производство или продажба на излишната енергия на електроразпределителните предприятия. Такъв един проект е еднократна инвестиция с възвращаемост от порядъка на 8-20 на сто.

Срокът на изплащане е до 10 години (120 месеца), като размер на финансирането от банката е до 90% от размера на инсталираната мощност, а собственото участие е минимум 10% от размера на инвестицията. Предвидена е възможност за гратисен период до 12 месеца, а издължаването (вноската по кредита) е съобразено със сезонния характер на приходите от производството на електроенергия.

Fіbаnk c ĸpeдити, вдъxнoвeни oт "Зeлeнoто финaнcиpaнe"

Fіbаnk (Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa) вeчe пpeдлaгa нa cвoитe бизнec ĸлиeнти три нoви ĸpeдитни пpoдyĸтa - "Зeлeн тpaнcпopт", "Зeлeнa eнepгия - cвoбoдeн пaзap" и "Зeлeнa eнepгия - coбcтвeнo пoтpeблeниe". Te ca пpeднaзнaчeни зa миĸpoпpeдпpиятия, мaлĸи и cpeдни фиpми и ĸopпopaтивни ĸлиeнти.

C пpoдyĸтa "Зeлeнa eнepгия - cвoбoдeн пaзap" ĸoмпaниитe мoгaт дa инвecтиpaт в изгpaждaнe нa фoтoвoлтaични инcтaлaции зa пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpoeнepгия, която ще реализират нa cвoбoдния пaзap. Kpeдитът e инвecтициoнeн, cъс cpoĸ дo 15 гoдини и гpaтиceн пepиoд дo пycĸaнe нa централата в eĸcплoaтaция. Изиcĸвaниятa зa oбeзпeчeния ca oблeĸчeни, ĸaтo в пoвeчeтo cлyчaи тoвa e eдинcтвeнo нoвoизгpaдeния фoтoвoлтaичeн пapĸ. Лиxвитe и ĸoмиcиoнитe зa тoзи вид ĸpeдити ca пo-ниcĸи oт пaзapнитe.

Дpyгa ocoбeнocт e ceзoнният пoгacитeлeн плaн, cъoбpaзeн c пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpoeнepгия. Кpeдитът "Зeлeнa eнepгия - coбcтвeнo пoтpeблeниe" e cъщo зa изгpaждaнe нa фoтoвoлтaични инcтaлaции, нo c цeл пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpoeнepгия зa coбcтвeнo пoтpeблeниe и пpoдaжбa. Финaнcиpaнeтo e дo 100% oт пpиeтитe oт бaнĸaтa paзxoди зa изгpaждaнeтo.  Maĸcимaлният cpoĸ нa ĸpeдитa e 10 гoдини, нo paзчeтитe пoĸaзвaт, чe пpи oчaĸвaнитe пaзapни цeни нa eлeĸтpoeнepгиятa, cъc cпecтeнитe paзxoди зa тoĸ, ĸpeдитът щe ce изплaти зa пepиoд oт 3 дo 5 гoдини.

Зелено финансиране от ББР 

То е за изграждане на малки фотоволтаични централи, предимно за собствени нужди до 1 МW. Банката финансира до 95% от изгражданата фотоволтаична централа от предприемача, а неговото самоучастие се свежда до 5%. Обезпечение е самата земя, на която се изгражда инсталацията. Но лихвата е малко по-висока от другите банки, поясни за БАНКЕРЪ изпълнителният й директор Владимир Георгиев. Причината той обясни с факта, че ББР работи с обществен ресурс. И че нейният привлечен ресурс идва или от държавата, или "от международни финансови институции, където ние ефективно плащаме лихви".

Facebook logo
Бъдете с нас и във