Банкеръ Daily

Финансов дневник

Зелена светлина за назначаване на още един изпълнителен директор в ББР

Бившият изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане Панайот Филипов е получил лиценз от БНБ за член на Управителния съвет на Българската банка за развитие. Това става ясно от последните обновления в регистъра на централната банка. Вписването на Филипов в Търговския регистър е последната стъпка при назначаването му в държавната банка. 

Както вестник "Банкеръ" писа, назначението на Филипов е по инициатива на икономическия министър Емил Караниколов. Все пак Караниколов назначи Филипов и на предишната му длъжност - изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане. Принципал на агенцията е именно Министерството на икономиката. Мястото на Филипов в УС на БАЕЗ ще бъде попълнено от Любима Джизова - Стефанова, която получи необходимото одобрение от Комисията за финансов надзор.

Така в УС на ББР вече има четирима изпълнителни директори. Преди Панайот Филипов в борда на държавната банка бе назначен бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров.

Останали двама членове са Румен Митров и Николай Димитров. Те са част от управлението на бившия главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев. Ако се следват стриктно разпорежданията на премиера Бойко Борисов, би следвало и те да бъдат сменени. Вероятно отстраняването им се бави поради законовото изискване в УС на ББР да има минимум трима изпълнителни директори. Тоест при всички положения Митров и Димитров следва да напускат банката поетапно. 

Ще припомним, че формалният повод министър-председателят да разпореди отстраняването на предишното ръководство начело с Мавродиев бе отпускането на кредит в размер на 75 млн. лв. на колекторска фирма. Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че е разпоредил проверка на кредита, от която следва да стане ясно как ще се процедира със заема.

ББР е в центъра на стратегията на правителството за подпомагане на икономиката. За целта капиталът на банката бе увеличен със 700 млн. лв. от бюджета, които ще бъдат покрити чрез увеличаване на държавния дълг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във