Банкеръ Daily

Финансов дневник

Зелена светлина за голяма застрахователна сделка

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри придобиването на 100% от капитала на "Застрахователно дружество Експрес Животозастраховане" АД. Купувачът е  "Групама Животозастраховане" ЕАД, става ясно от решение на регулатора, прието вчера - на от 10 октомври. Припомняме, че в средата на юли 2019-а дружеството изпрати заявление за това свое намерение в регулатоната институция.

Както "БАНКЕРЪ" писа тогава, на 10 юли бе подписан договор за придобиване на 100% от акционерното  участие в животозастрахователнo дружество "Експрес Животозастраховане", част от "Банка ДСК" ЕАД, българско дъщерно дружество на Банка ОТП (OTP Bank Plc).

От решението на регулатора става ясно, че от "Банка ДСК" застрахователят ще придобие 42 082 обикновени поименни безналични акции от капитала на "ЗАД Експрес Животозастраховане", с номинална стойност 100 лв. всяка и  с обща стойност  4 208 200 лв., равняващи се на приблизително 58,45% от акционерния капитал и правата на глас в "ЗАД Експрес Животозастраховане".

Останалите 29 918 обикновени безналични поименни акции от капитала на "ЗАД Експрес Животозастраховане" компанията ще придобие от "Експресбанк" АД. Те са със същата номинална стойност и се равняват на 2 991 800 лв., като формират приблизително 41,55% от акционерния капитал и правата на глас в "ЗАД Експрес Животозастраховане".

Комисията одобри също нови членове на съвета на директорите на "Застрахователно дружество Експрес Животозастраховане" - те са Селин Болар и Оливие Пекьо. Свилен Стоянов бе одобрен за лице, осъществяващо функцията по вътрешен одит, а Владимир  Ралчев за прокурист на застрахователната компания. Назначенията ще бъдат в сила след финансовото приключване на придобиването.

"Групама Животозастраховане" ЕАД и "Групама Застраховане" ЕАД са изключителни дългосрочни партньори на "Банка ДСК" ЕАД в областта на застраховането. Дружествата са правоприемник на Застрахователна компания "ДСК Гаранция" ЕАД и Животозастрахователна компания "ДСК Гаранция" ЕАД.

"Групама България" е част от френската банково-застрахователна група Groupama Assurances Mutuelles. Компанията е на българския пазар от 2008 година. Тя предлага портфолио от застрахователни продукти, подходящи за всеки аспект от живота и дейностите на хората, партнирайки успешно с "Банка ДСК", както и с широка търговска мрежа от застрахователни брокери, агенти и туристически агенции в цялата страна. Фирмата има над 450 000 клиенти у нас. От 2014 г. компанията стартира мащабен проект по изграждането на собствена агентска структура.

"Групама" е френски лидер в застраховането с повече от 100-годишна международна експертиза и присъствие в десет държави. И до днес компанията е водеща в земеделското застраховане във Франция. С годините компанията се налага и на международния пазар като застраховател, предлагащ различни застрахователни и животозастрахователни продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във