Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Зелена светлина за банковия съюз

Депутатите от Европейския парламент и финансовите министри на Европейския съюз постигнаха съгласие по втория елемент от банковия съюз, след 16 часа преговори, завършили днес. След месеци на трудни дебати, компромисният вариант на споразумението за Единният механизъм за преструктуриране включва създаване на общ фонд за финансиране на разходите при спасяване или закриване на финансови институции. Фондът ще има капитал от 55 млрд. евро, а средствата ще бъдат събирани в рамките на осем години, чрез такси от банките. През първата година ще бъдат събрани 40% от капитала, а 20% - през втората. Останалата част от парите ще бъде натрупата пред следващите шест години.

Съветът към механизма, който ще взима решенията как да се реагира при проблеми в една банка, ще има правомощията да разпределя средства от фонда без одобрението на т.нар. пленарно заседание, в което участват представителите на националните регулатори. Неговото съгласие ще се търси при суми над 5 млрд. евро или повече, а Германия и Франция ще имат най-много гласове - достатъчно да налагат вето.

Правилата регламентират, че Европейската централна банка (която поема надзорната функция от ноември) ще представя предложения на съвета затова каква намеса е необходима, за да се спаси или затвори една проблемна банка.Това решение ще трябва да получи одобрението на Европейската комисия, а ако тя не се съгласи с него, може да бъде поискано одобрението на страните членки.

Предстои законопроектът да бъде гласуват от Европейския парламент по време на пленарната сесия през април.

Целта на банковия съюз е да възстанови доверието в банковата система и да стимулира кредитирането във валутния блок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във