Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Зелена карта" е с ново ръководство

Общото събрание на НББАЗ избра Стефан Софиянски, бивш дългогодишен изпълнителен директор на ЗК "Лев Инс" и ексизпълнителен директор на "Юроамерикан" за член на управителния съвет, а Борислав Богоев, бивш заместник- председател на КФН (вляво) - за председател на УС.

Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) вече е с ново ръководство. На нарочно свикано общо събрание в средата на седмицата  (на 12 февруари) за председател на УС е избран бившият шеф на Застрахователния надзор Борислав Богоев, предложен от ЗК "Дженерали".  Миналия месец Богоев бе издигнат за член на УС на НББАЗ от ЗК" Булстрад ВИГ", така че и двете компании стоят зад кандидатурата му. Той сяда в стола на подалия оставка Орлин Пенев, който се оттегли в края на миналата година, след като бе обявено, че Съветът  на бюрата поставя българското бюро  под мониторинг.

Общото събрание, проведено на 12 февруари тази година, избра и нов член на УС, предложен от ЗК "Евроинс". Това е Стефан Софиянски, бивш дългогодишен изпълнителен директор на ЗК "Лев Инс" и ексизпълнителен директор на "Юроамерикан".

Така УС на НББАЗ вече е в следния състав:

Борислав Богоев - председател на УС.

Членове:

Иво Груев - ЗК "Булстрад ВИГ";

Евгени Игнатов - ЗК "Евроинс";

Стефан Софиянски - членува като физическо лице;

Радослав Димитров - ЗК "Дженерали";

Константин Велев - ЗК "Армеец";

Главен секретар:

Светозар Лазаров - ЗК "Алианц България".

Предстои вписването на новия председател на УС в Търговския регистър. Дотогава работата на бюрото формално се ръководи от стария му шеф. Новото ръководство обаче трябва да бърза с определяне на приоритетите си. Със сигурност българското бюро ще трябва да се справи с тежката ситуация около мониторинга и да приеме адекватни мерки, за да не допусне нови проблеми с щетите в чужбина и да не възпрепятства влизането ни в Шенген. Предстоят дълги разговори с представители на Съвета на бюрата, както и с хората от всяко бюро поотделно. Според наблюдатели имаме да извървим дълъг път до излизане от мониторинга, а според някои прогнози  този период  може да трае поне две години.

В задълженията на бюрото влиза  да организира, да администрира и контролира изготвянето и отпечатването на международните сертификати "Зелена карта"; да сключва споразумения с националните застрахователни бюра; да обработва щети на пострадали лица за причинените им на наша територия вреди от МПС-та от държава членка или трета държава; да съдейства за изплащането в срок от членове на Бюрото на дължимите обезщетения за причинените вреди в чужбина, както и да изплаща обезщетения като Компенсационен орган.

Борислав Богоев беше заместник-председател на КФН и ръководеше  управление "Застрахователен надзор" в периода юли 2010 - януари 2014 г., а след това стана консултант в застрахователната област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във