Банкеръ Daily

Финансов дневник

Застраховката за чужбина стана перманентна

"Мултитрип травълър" се сключва за година и предлага спектър от покрития

S 250 a0cf1d62 da08 4d11 a620 8935bc370838

Ако ви кажат, че сезонът на отпуските е приключил, не вярвайте. Това ще е някакъв зимно-газов черногледец. Туроператорите предлагат оферти за места доста по на юг от нас до края на октомври. Но за Южна Европа и Северна Африка, особено там, винаги се е изисквало наличието на застраховка - туристическа, медицинска, травъл или както искате я наречете.

Тук вече имаме новина: застраховка "Мултитрип травълър"!

Ако пътешествията са ви страст или често пътувате в чужбина по работа, вероятно някои моменти от организацията и подготовката на пътуването отдавна са ви омръзнали. Като прилежното опаковане на всички течности в прозрачен полиетиленов плик или правенето на застраховка. Но докато на пазара все още няма продукт, който да ни чекира автоматично за всеки следващ полет или да ни опакова багажа, то по отношение на застраховките вече може

да оптимизирате и времето, и финансовите си разходи.

Решението е застраховката "Мултитрип", подходяща както за любителите пътешественици, така и за често пребиваващите зад граница.

Става дума за разширена разновидност на класическата застраховка "Помощ при пътуване". Тя е с валидност една календарна година, а не специално за конкретни дати за пътуване, поясниха от застрахователния брокер "Инстрейд". Същевременно осигурява всички стандартни или допълнително избрани покрития, от които може да се възползва човек и при обикновената застраховка "Травълър" – медицински разходи при злополука или акутно заболяване, загуба на багаж, отмяна на полет (ако е включено в полицата), кражба или загуба на лични документи и др. Разликата е, че

не я сключвате преди всяко пътуване,

а и в общия случай цената й е доста по-изгодна, отколкото, ако си правите отделна застраховка всеки път.

Това е така, защото за десетина дни традиционната медицинска застраховка излиза около 30 лева (за второ ниво на лимити), докато целогодишната мултизастраховка струва между 120 и 170 лева. Да оставим настрана мотаенето по застрахователи при всяко напускане на страната, което по традиция става във възможно най-последния момент... 

Една от характерните особености на застраховката "Мултитрип" е, че е свързана с максимален брой дни, които може да прекарате в чужбина по време на срока й на валидност. Тоест, тя не е за случаи, в които планирате да заминете някъде за година и повече, без да се връщате.

Обикновено има лимит за общия брой дни, прекарани в чужбина в рамките на срока на застраховката, или за максималния престой в рамките на едно пътуване. Обичайно максималният общ брой дни за престой варира от 90 до 180, в зависимост от избрания вариант, а срокът на еднократното пътуване може да е до 30, 60 или 90 дни - отново в зависимост от условията на избрания застраховател и застрахователен продукт.

Ако по някаква причина планирате продължително пътуване, надвишаващо тези лимити, нищо не пречи да сключите традиционна застраховка "Помощ при пътуване", която да е със срок до 365 дни и да ви осигури пътуване за всеки един ден от срока на валидност. Какъв тогава е смисълът ли от застраховката "Мултитрип", която налага изброените ограничения? Ами, застраховката "Травълър" за 365 последователни дни ще ви излезе доста по-скъпо.

Внимавайте с условията!

Както традиционните пътнически застраховки имат особености и условията по тях варират в различните застрахователни компании, така и при застраховките от типа "Мултитрип" може да има специални правила, с които е добре да се запознаете, за да не останете разочаровани.

Ако например покритието "Отмяна на полет/Изпускане на връзка с друг полет" досега е присъствало в полицата, която сте свикнали да купувате, това не означава автоматично, че ако си купите "Мултитрип" - дори от същата застрахователна компания - същите покрития и лимити ще важат на 100 процента.

Поради огромното разнообразие от продукти и различните ползватели на такива застраховки, е добре да се обърнете към застрахователен брокер, за да ви консултира кое ще е най-подходящо за вас.

Допълнителни възможности

Някои застрахователни компании предлагат различни разновидности на пакети със застраховка "Мултитрип", които могат да направят покритието ви по-пълно и да ви дадат още по-голяма сигурност при честите пътувания.

Така към стандартното покритие за медицински разходи е възможно да бъдат добавени застраховки за автоасистанс в чужбина или отмяна на пътуване. В някои продукти тези рискове са включени в основния пакет, в други се продават отделно. Ето защо е важно да се посочи какви са най-често вашите пътувания, за да ви бъде предложена правилната застраховка. В случай, че пътувате предимно със самолет, покритието за закъснение и отмяна на полет или загуба на багаж ще ви е от голяма полза. Ако обаче пътувате основно с автомобил, автоасистансът ще е безценен за вас, особено в държава, която не познавате и не говорите местния език.

Как да сключим застраховка "Мултитрип"?

За разлика от стандартните застроховки "Травълър", които можете да сключите онлайн много бързо и лесно дори в деня преди пътуването, е най-добре застраховките от типа "Мултитрип" да направите при застрахователен брокер. Освен това не отлагайте до последния момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във