Банкеръ Daily

Финансов дневник

Застрахователните премии в света надскочиха сумата от 5 трлн. долара

Сумата на  застрахователните  премии в света през 2018 г. надхвърли  5 трилиона щатски долара, което представлява 6% от световния брутен вътрешен продукт, показва последният доклад на Swiss Re Institute. Според анализаторите това се дължи най-вече на солидния растеж в общозастрахователния сектор особено в Китай и в развиващите се страни. "С 5 трилиона щатски долара, записани през изминалата година в глобален мащаб, ролята на застрахователната индустрия като дългосрочен инвеститор става все по-важна", коментира Джером Жан Хайгели, главен икономист на Swiss Re.

В перспектива се предвижда глобалните застрахователни премии да нараснат с 3% в реално изражение през 2019/20 г., и отново начело ще са  развиващите се пазари. "Премиите в животозастраховането ще се увеличат с 2,9% - значително над средната стойност от 0,6% за предходните 10 години.  Глобалните премии в общото застраховане се очаква да нараснат с 3% и  водеща роля в това ще играе Азия, подкрепена от солидния растеж на развитите пазари", се казва в доклада.

Очаква се Китай да допринесе най-много за растежа през следващите две години, а делът на глобалните премии ще достигне 20% до 2029 г., в сравнение със сегашните около 11%. Тази  прогноза  сочи, че до средата на 2030 година Китай ще надмине САЩ в качеството му на  най-големия застрахователен пазар .

Къде сме ние?

Компаниите, работещи в сектора на общото застраховане у нас, отчетоха към края на декември 2018 г.  бруто премии в размер на около 2.100 млрд. лв. или 1.200  млрд. долара по фиксинга на БНБ за 10 юли, съобщи  Комисията за финансов надзор. А 74.4% от общите приходи идват от застраховките на моторни превозни средства. По задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" компаниите са продали полици за 936 млн. лв, а по доброволното автокаско - за 614 млн. лева. Имущественото застраховане  (Пожар и природни бедствия и други щети на имущество) формира 13.7% от бруто премиите. А  застраховките "Злополука и заболяване"  носят  4.5% от събраните премии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във