Банкеръ Daily

Финансов дневник

Застрахователният ни пазар е сред отличниците на Европа

На трето място в Европа  според  темпа си  на растеж се нарежда българският застрахователен сектор през  2018 година. Пазарът ни е нараснал с 13,3% през миналата година -  над два пъти повече от средния прираст за Европа, който е  6,2% .  Това сочат данните от класацията на Insurance Europe - федерация, в която участват  националните застрахователни асоциации на 37 европейски страни.

"Свикнали сме българският бизнес да е традиционно с по - скромни  показатели в сравнение с европейските си конкуренти, а положителните примери да се приемат по-скоро като изключение. Затова за застрахователния сектор у нас е  повод за гордост в навечерието на празника на застрахователя да се появи в челните места на престижната класация на Insurance Europe по няколко показателя. За нас това е видимият резултат от усилията на цялата професионална общност - че  предоставя  стойностни за хората финансови продукти и услуги. Приемаме го и като знак за повишаващото се доверие към работещите в сектора, за нарастващото разбиране за ползите от застраховането“, коментира Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Още едно  престижно място в  класацията на Insurance Europe заема българският застрахователен сектор  - за   най-големия си  ръст в общото застраховане . Прирастът му е  20,1% при положение,че  средно за Европа той е  5,7 на сто. Ръстът на изплатените обезщетения по общо застраховане в България е 12,8% -  близо 3 пъти по-високо от средното за Европа увеличение от 4,8 процента. По този показател българското застраховане заема 4-то място сред европейските държави.

Здравното застраховане в България се развива над 5 пъти по-интензивно, с ръст от 24,7% при среден за Европа  показател от 4,8 на сто. Така страната ни се нарежда на 4-то място сред най-растящите пазари на здравно застраховане на стария континент.

Още един резултат следва да бъде изтъкнат - на  фона на свиващите се с 0,7% инвестиции, направени от  застрахователите в Европа, българското застраховане бележи особено значим ръст от 10,9%, което му отрежда второ място на континента (след Турция) и първо място сред страните в Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във