Банкеръ Daily

Финансов дневник

Застрахователният бранш ще загуби милиони от взривовете в Бейрут

Търговска сграда в близост до пристанището в Бейрут след експлозиите

Част от най-големите презастрахователи в света ще понесат сериозни загуби от експлозията, която през миналата седмица опустоши района около пристанището на Бейрут, уби над 170 души и доведе до оставката на правителството. Щетите само върху недвижимата собственост могат да надхвърлят 7 млрд. щ. долара, по сметки на Института за международни финанси. И макар че малка част от тях са застраховани, финансовият резултат от взривовете може да пробие дупки в балансите на застрахователнте дружества. Застрахованите поражения само на пристанището и на съсените плавателни съдове се оценяват на 250 млн. щ. долара от американския брокер "Ги Карпентър енд ко."  

Сред най-засегнатите ще е германският презастраховател "Мюних ре". Въпреки че засега не дава официални оценки на размера на загубата, компанията класифицира изплащането на обезщетение от над 10 млн. евро за един инцидент като "съществено".

Другият голям германски презастраховател - "Хановер ре" - също предвижда загуба от експлозията за поне 10 млн. евро, сподели пред анализатори членът на фирмения борд Свен Алтхоф. 

Оставката на ливанския кабинет удължава несигурността около размера и времето на бъдещите обезщетения. Правителството все още разследваше случилото се на 4 август когато се оттегли от властта. Планират се разпити на министри и на високопоставени служители на ведомствата, свързани с натрупването на огромните количества амониев нитрат, от 2013-а насам. Евентуално официално заключение за терористичен акт би оборило повечето искове. Засега обаче застрахователите и собствениците на имоти са в задънена улица. Презастрахователите пък са застрашени най-вече от претенции на едри индустриални компании, чиито офиси са били в близост до пристанището и доковете, защото е по-вероятно те да са застраховани срещу унищожаване на собствеността им.  

Клиентите на застрахвателите, които плащат от джоба си за възстановяването на пораженията върху жилищата си, пък ще се сблъскат с друго препятствие. Повечето ливанци държат да получават щатски долари за стоките и услугите. Недостигът на твърда валута в банковата система на страната обаче ще принуди застрахователите да издават на ищците чекове в долари, които няма да могат да ги осребрят по номинал. Подобни чекове, които ливанците са кръстили "Lollars", могат да се обменят единствено на черния пазар, където губят 65% от стойността си. В резултат строителите, които ремонтират разрушените обекти, вдигат цените, ако не получат "зелено" в брой. 

Служител на застрахователна компания, пожелал анонимност, споделя, че негов клиент, който е искал да подмени счупените си прозорци, е получил две различни цени от един и същи строител - 8 хил. щ. долара в брой или 20 хил. долара чрез банково плащане. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във