Банкеръ Daily

Финансов дневник

Застрахователите скочиха срещу сезонната "Гражданска"

Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) се обяви против въвеждането на сезонната застраховка за мотопеди, мотоциклети, каравани и кемпери.

През миналата седмица парламентът одобри на първо четене законопроекта, който определи, МПС-та от този тип да плащат задължителната застраховка "Гражданска отговорност" само за периода, в който се ползват. Тя ще може да се издава за по-малко от 12 месеца и за не по-малко от 30 дни, съобщи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Застрахователите обаче категорично възразяват срещу промяната. Според тях няма как отговорност за причиняване на ПТП да се носи само през определен период от годината, щом може да използваш превозното средство във всеки един момент.

Въпреки притежаването на скъпоструващи мотори и екипировка собствениците им не отделят пари за покриване на отговорността при причиняване на ПТП, подчертават от асоциацията.

Гаранционният фонд също се обяви категорично против идеята за сезонна "Гражданска отговорност". Тя била опасен прецедент и би довела до непредсказуеми и необосновани плащания от страна на фондa, коментира Борислав Михайлов, председател на УС на Гаранционния фонд. Той подчерта, че може да се окаже, че такава мярка е в противоречие с предвиденото в Моторните директиви, което крие риск от нарушаване правото на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във