Банкеръ Weekly

Държавата отново абдикира от отговорността си

Застраховат учители срещу COVID-19 за 10 лева

S 250 c04c0863 4984 4f01 bf39 7d48f912ae95

В първия учебен ден на тази година някои учители ще се явят в училище, освен с маски и шлемове, и със застраховка срещу COVID-19. Така ще бъде на 15 септември в столичното 107-мо ОУ „Хан Крум". 52-ма от преподавателите се включиха в груповата застраховка до края на годината.

 

За да има кой да покрие евентуалните им болнични разходи,

те платиха застраховка

за малко над 10 лв. за следващите четири месеца.

„Учителите трябва да знаят, че някой застава зад тях, ако се случи нещо“, обясни директорът на 107-мо ОУ Данко Калапиш. Той посочи, че ще търсят по-скъпи застраховки и за учениците през предстоящата учебна година, за да може в нея да бъде включена помощ и за случай на COVID-19.

Какво означава учители, лекари, медицински сестри, полицаи - хора с "контактни" професии, да бъдат оставени на произвола на съдбата, каза специално за "БАНКЕРЪ" Мими Виткова, бивш здравен министър, сега председател на Асоциацията на лицензираните дружества за здравно застраховане. На всичкото отгоре - точно

държавата непрекъснато създава хаос

с противоречиви изявления и мерки, които объркват и застрахователния бранш, който се опитва да направи нещо пипнешком, добави тя. И дава друг пример със застраховката "Пожар", която също е въпрос на лично решение. „Къщата ви може да се запали, но може и да не се, вие преценявате риска. Ние обаче живеем в обстановка на пожар - световна пандемия и тук държавата трябва да се погрижи, а не да оставя всичко на самотек", категорична е Виткова.

Към тези групови здравни полици с COVID-19 покритие, имат интерес предимно работодателите, но застрахователите все още ги предлагат силно ограничено, коментира за „БАНКЕРЪ” Константин Велев, председател на УС на АБЗ и изпълнителен директор на „ЗАД Армеец“. И допълни: „Този нов вид застраховки не се предлагат масово”.

От най-големия застрахователен брокер в страната SDI потвърдиха неговите думи. Ако искате подобна застраховка, ще трябва да направим

специално проучване на пазара за вас,

казаха от там. Официално брокерът не предлага такива полици.

Асоциацията, ръководена от Виткова, ще се събере в най-скоро време, за да обсъди ситуацията. 

Колкото до учителската застраховка, за да бъде сключена полица, са необходими минимум пет души, сочат офертите на едно от застрахователните дружества у нас.

На застрахованото лице се изплаща по 50.00 лева за всеки ден болничен престой - след 8-ия ден, но не повече от 250 лева. Тоест - всеки болен има право на 5 дни платен престой в болница. Обезщетението по този риск се дължи еднократно за застрахователния период. Крайни срокове за изплащане на обезщетенията няма.

Ако попаднем в интензивното, то периодът става 2 седмици. В случай на смърт, предизвикана от коронавируса, наследниците на починалия получават 3000 лв. обезщетение. В офертата се предлага и онлайн консултация с психолог, но краен срок за изплащане и тук няма.

Има клауза и за следболнично възстановяване вследствие на COVID-19. При предхождащо лечение в интензивно отделение от 3 дни, на застрахованото лице се изплаща обезщетение в размер на 1000 лева. Обезщетението по този риск се дължи еднократно за застрахователния период. Предвидена е и онлайн консултация с психолог.

Срокът на застраховката е до края на годината. Има изчаквателен период от 3 дни, считано от началната дата на сключването на полицата.

Не се застраховат медицински персонал и

служители на реда - полицаи, военни,

уточняват изрично от компанията.

Месечна застрахователна премия за едно лице е 2.50 лв. без включен 2% ДЗП. Отстъпки не се прилагат, независимо от броя застраховани лица.

Застрахователната премия и данъка върху нея се плащат еднократно.

„Джeнepaли“, чиято полица коментираме, обяви още през април, че дapявa  зacтpaxoвĸи cpeщy СОVІD-19 нa мeдицинcĸия пepcoнaл.

Тогава „Джeнepaли Зacтpaxoвaнe“ AД дapи 200 000 лв. пoд фopмaтa нa гpyпoвa зacтpaxoвĸa зa мeдицитe нa пъpвa линия cpeщy pиcĸa oт зapaзявaнe c СОVІD-19. Bcичĸи мeдицинcĸи служители и дpyг пepcoнaл, ĸoитo ca пpяĸo aнгaжиpaни с лeчeниeтo нa ĸopoнaвиpyc,

пoпaдaт в oбxвaтa нa гpyпoвa зacтpaxoвĸa

„Зaбoлявaнe - Kopoнaвиpyc (СОVІD-19)“. Зacтpaxoвĸaтa бe c нaчaлo 1 мaй 2020 г. и зa cpoĸ oт 3 мeceцa, зacтpaxoвaтeлнa cyмa бе 20 000 eвpo и с пoeти paзxoди зa бoлничнo лeчeниe в интензивно oтдeлeниe, вcлeдcтвиe нa СОVІD-19 и пcиxoлoгичecĸa пoмoщ нa мeдицинcĸия пepcoнaл.

ДЗИ също обяви, че застрахова безплатно медицинските служители и друг персонал, работещи в медицински заведения, където се извършва лечение на коронавирус в София. Вместо да направи парично дарение, застрахователната компания е избрала да подкрепи всички онези медицински лица, които с риск за собствения си живот, застават на първа линия в нелеката борба с вируса. Инициативата на компанията е организирана в партньорство със Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

Всички лекари, медицински сестри, лаборанти, регистратори, санитари, шофьори, работещи в Спешна помощ и интензивните отделения на държавните и градските болници, които са

пряко ангажирани в лечението на коронавирус,

както и пулмолозите, рентгенолозите и рентгеновите лаборанти в лечебни заведения, лекуващи коронавирус в София към днешна дата, на възраст под 65 години попадат в обхвата на груповата рискова застраховка "Живот" с покритие СОVІD-19.

Застраховката е валидна до октомври и предвижда изплащане на застрахователната сума от 1000 лв. при временна неработоспособност за времето на домашно лечение при установяване на инфекция с СОVІD-19 и 1500 лв. при временна неработоспособност за времето на болничен престой при установяване на същото заболяване.

"Когато нашите лекари и здравни служители застават самоотвержено на първа линия, те трябва да бъдат спокойни, че има кой да застане зад тях и да ги подкрепи. Призоваваме останалите застрахователи в България да направят такъв жест и към лекарите в страната", сподели д-р Асен Меджидиев, председател на Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз. 

Застрахователите като цяло обаче останаха пасивни. 

Както и държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във