Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Застраховането вече е без надзорник

На 24 януари изтече мандатът на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор" - Илиана Христова. Тя бе избрана от парламента на 10.04.2019 г. за срок от 10 месеца, за да довърши мандата на своята  предшественичка  Ралица Агайн, която подаде оставка. По закон, ако мандат на член на комисията бъде прекратен предсрочно, на негово място се избира друг човек  за остатъка от определеното време. Припомняме, Агайн беше избрана от Народното събрание на 24 януари 2014 г. с шестгодишен мандат, но подаде оставка през август 2018 г. заради казуса "Олимпик". Постът остана вакантен  по-дълго, което доведе до критики от Европейската комисия през февруари м.г. и в крайна сметка за да бъдат избегнати те, Христова бе предложена през март и избрана на длъжността през април 2019-та.

Така, заедно с оставката  на Владимир Савов като член на КФН преди дни, сега Регулаторът остава и без ръководител на важен ресор, какъвто е застрахователният и то в момент, когато се чака да бъде обявен окончателният вариант на системата бонус-малус!  Законодателят обаче е помислил и за такива случаи - когато нечий мандат изтече, а все още няма предложен и избран нов човек: членовете на комисията продължават да изпълняват функциите си до встъпване в длъжност на новите членове. Така ресорът ще има ръководител до назначаването на редовен, а това положение без проблем може да се проточи доста по- дълго, както се е случвало и в миналото. Но то не прави ресорния ръководител нито по-легитимен, нито по-авторитетен.

Според Закона за КФН Народното събрание избира членовете на комисията по предложение на председателя й. Мандатът на членовете на комисията е 6 години. Изборът на нови членове на комисията се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове.

При напускането на Владимир Савов, председателят на КФН Бойко Атанасов увери, че е предприел необходимите действия за да представи кандидатури за нов член на Комисията пред народните представители. Акцентът ще е върху опита и уменията, както и върху добрата репутация на предложения кандидат. Сега Атанасов трябва да предложи кандидатура  и за нов Застрахователен надзорник.

Още не се е чуло предложенията му да са внесени в парламента за обсъждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във