Банкеръ Daily

Александрос Дардс от Виена Иншурънс Груп:

Застраховането не спи, а е в крак с дигитализацията

Как дигитализацията ще трансформира традиционните финансови услуги? Отговор на този въпрос дават водещи експерти от банковия и небанковия финансов сектор по време на втората годишна конференция "Финансите в дигиталния свят", организирана от вестник "БАНКЕРЪ“ с генералното спонсорство на Vivacom.
Партньори на събитието са TBI Bank, Пощенска банка, Борика - Банкови услуги, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Булстрад Живот.

"Застраховането не спи, а е в крак с дигитализацията", заяви ръководителят на "Център за дигитални проекти" на Виена Иншурънс Груп (VIG) Александрос Дардс. Според думите му основната сила на стария стил на застраховането е доверието, докато силата на технологичните компании се крие в тяхната гъвкавост.

"Тенденцията е не съревнование, а сътрудничество. А резултатът е по-добро обслужване", добави Дардс. Той изнесе данни относно намеренията на застрахователния сектор за инвестиции в световен мащаб през следващите няколко години. 

-84% от застрахователните компании планират да инвестират в анализ на данни;

-33% от застрахователните компании ще инвестират в изкуствен интелект;

- 33% от застрахователните компании ще инвестират в киберсигурността;

-22% от застрахователните компании ще инвестират в свързани устройства за ускоряване на процесите;

- 12% от застрахователните компании ще инвестират в създаването на обществена облачна инфраструктура;

-11% от застрахователните компании ще инвестират в биометрия;

-8% от застрахователните компании ще инвестират в блокчейнтехнологии.

В този контекст Виена Иншурънс Груп създаде План 2020. В него са адресирани две области за развитие. На първо място оптимизиране на разходите и на следващо - бъдещото съществуване на групата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във