Банкеръ Daily

Финансов дневник

Засилват се индикациите, че от 2023 г. лихвите тръгват нагоре

Пореден представител на Управителния съвет на Европейската централна банка даде индикации, че е възможно повишаване на лихвите в еврозоната в началото на 2023 година.

Управителят на Централната банка на Латвия и член на управителния съвет на Европейската централна банка Мартинс Казакс отбеляза, че повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ в началото на 2023 г. е "възможен сценарий".

Централният банкер добави, че ЕЦБ ще продължи да следи ситуацията и ще бъде готова да повиши лихвите или да намали настоящите стимулиращи мерки, ако е необходимо. Той подчерта по-специално, че банката ще бъде готова да се намеси, ако инфлационни перспективи продължават да се повишават.

След края на декемврийското заседание на ЕЦБ, управителят на централната банка Кристин Лагард подчерта, че банката е "много малко вероятно" да повиши лихвените проценти преди 2023 година.

Европейската централна банка ще бъде готова за повишаване на лихвените проценти в началото на 2023 г., след като прекрати оставащите покупки на облигации до края на следващата година, каза в края на декември членът на Управителния съвет Клаас Нот.

Идеите на Нот за лихвените проценти бяха подкрепени от неговия колега член на Управителния съвет на ЕЦБ Роберт Холцман, който оглавява централната банка на Австрия. "Решаващият фактор през 2022 година ще бъде постепенното излизане от отрицателните лихвени проценти и неконвенционалната парична политика. Трябва да избягваме всякаква близост до изкупуването на държавен дълг", подчертава Холцман.

Засега ЕЦБ изостава от други големи централни банки, които затягат по-бързо паричната политика. Федералният резерв удвои темпото на излизането си от програмите за стимули, а Английската централна банка  направи изненадващо увеличение на лихвените си проценти - първото сред големите централни банки след удара на пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във