Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Защо стоим с вързани ръце?

Защо след като правителството на ГЕРБ, а преди него и това на тройната коалиция поведоха толкова сериозна битка срещу прането на пари, България, респ . ДАНС , продължава да не е член на най-сероизната международна и междуправителствена организация в света за борба срещу прането на пари? Става дума за Работната група за финансово действие срещу изпиране на пари FATF (The Financial Action Task Force) със седалище в Париж. Това е междуправителствена институция, създадена от Г-7 още през 1989 година.


Иначе кабинетът Борисов демонстрира някаква активност. Преди дни се разбра, че службите ще следят всички необичайно големи сделки или операции под лупа. Това е записано с промяна в Закона за мерките срещу изпирането на пари, внесени в Министерския съвет от вицепремиера Цветан Цветанов.


Оказа се обаче, че пак се влачим на опашката. Всички промени, които сега влизат в нашия закон, отдавна са стандарти по света, императиви на FATF. Световна практика е да се следят необичайни и големи сделки минимум в продължение на пет години. Хубаво е, че и нашият закон ще закрета сред световния. Но ние имаме нужда от по-сериозен ремонт, защото има много оплетени отговорности. Защо например министърът на финансите, който няма общо с финансовото разузнаване, може да спира съмнителна операция или сделка вместо председателя на ДАНС. Това ли са резултатите от битката между Цветанов и Дянков?

Facebook logo
Бъдете с нас и във