Банкеръ Daily

Финансов дневник

Защо банки премахват срочните депозити

Банки закриват срочни депозити заради ниските лихви и по-слабото търсене на кредити, обясни бившият главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян.

"Няма голямо търсене на кредити заради потисната икономиката, заради кризата, заради печатането на пари и голямата ликвидност в световен мащаб. Няма и много хубави проекти. За да стимулират потреблението централните банки слагат отрицателни лихви, т.е. една голяма банка трябва да даде на БНБ 0.7% върху излишните пари, които има като депозит. Част от това се прехвърля първо върху корпоративни клиенти, а след това и върху физически лица с по-добро състояние", посочи Хампарцумян в телевизионно интервю. Той отчита, че в момента има повече депозити, отколкото кредити, но когато икономиката тръгне нагоре, тези пари ще се използват.

Както "Банкеръ" писа още в края на май, някои от най-големите банки прекратяват предлагането на стандартни срочни депозити и преобразуват съществуващи влогове в разплащателни сметки след изтичане на падежа. Банкери започнаха да предлагат алтернатива на срочните депозити - парите да бъдат вложени в някой от инвестиционните им продукти.

По повод новата схема за кредити без обезпечение с държавна гаранция от Фонда на фондовете, обявена от служебните министри Асен Василев и Кирил Петков, Левон Хампарцумян посочи, че това, което правят Министерството на икономиката и ББР в новите си амбиции е да раздадат пари на фирми, които имат перспектива за растеж, но ако не получат тази инжекция растежът им ще се забави. Това би спомогнало за възстановяване на икономиката, допълни банкерът.

Според Хампарцумян финансовата система е подготвена за лоши кредити, тъй като банките имат достатъчно капитал. Банките ще се опитат да намерят начин кредитите да бъдат разсрочени, да бъдат предоговорени условията. По думите му няма нищо обезпокояващо, това е част от нормалния икономически цикъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във