Банкеръ Daily

Светла Несторова

Засегнатите от фалита на ЗК „Олимпик” да сключат веднага нови полици

Много е важно засегнатите от фалита на ЗК „Олимпик“ да сключат нови полици възможно най-бързо от днес до 18 август, за да са покрити и защитени. Това посочи пред Би Ти Ви Светла Несторова, която е председател на Асоциацията на българските застрахователи по повод фалита на кипърското дружество.

"Компанията не е български застраховател. Регистрирана и лицензирана е в Кипър и работи у нас на принципа на свобода на установяване. Голямата част от портфейла й са застраховките „Гражданска отговорност” – 200 хил. автомобила. Може да кажем, че е кипърска компания, но развива дейността си у нас”, посочи Несторова.

Вчера бе съобщено, че 200 000 автомобила в България остават без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" от този петък, 17 август, защото кипърското застрахователно дружество "Олимпик" е с отнет лиценз.  Прекратяването на всички полици става по силата на кипърското законодателство.

За отнемането на лиценза българската Комисия по финансов надзор съобщи на 10 май. На "Олимпик" бе забранено да сключва нови застраховки, да удължава срокове по вече сключени договори, както и да се разпорежда с активи на клона на територията на България.

Гаранционният фонд обяви, че дейността на "Олимпик" на територията на България не се гарантира от тях. По закон процент от всяка застраховка "Гражданска отговорност" се насочва към фонда, който изплаща щети при катастрофи с автомобили без застраховка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във