Банкеръ Daily

Финансов дневник

Засега държавата ще поеме нов дълг за 4.2 млрд. лева

На първо време държавата ще поеме нов дълг в размер на 4.2 млрд. лева, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Със средствата Горанов иска да покрие очаквания бюджетен дефицит в размер на 3.5 млрд. лв., както и сумата от 700 млн. лева, с която се увеличава капитала на Българската банка за развитие.

В одобрената от правителството актуализация на бюджета Владислав Горанов иска мандат за увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг от сегашните 2.2 млрд. лв. до 10 млрд. лева. Кабинетът се подготвя за всички опции - и за външен, и за вътрешен дълг.

"Останалата част ще бъде активирана само в случай, че се налага след кризата или в следващите месеци осигуряването на допълнително ликвидно финансиране. За да се осигурят допълнителни финансови буфери, ако предложеният сценарий се окаже недостатъчно консервативен и нужда от допълнителни фискални мерки, се предлага увеличение на лимита на новия държавен дълг", поясни министърът на финансите.

От началото на годината чрез пласирането на ДЦК правителството вече пое нов дълг в размер на 800 млн. лева. Скоро БНБ ще проведе още един аукцион и така сумата ще нарасне до 1 млрд. лева.

Държавният дълг за 2019 г. е 22 млрд. лева. Относителният му дял към БВП се свива от 20.1% през 2018 г. на 18.6% през миналата година.

Горанов работи по най-негативния сценарий

Най-негативният сценарий, който разглежда правителството, е спад на икономиката с 3% и бюджетен дефицит от 3.5 милиарда лева. Актуализацията на бюджета, която правителството предлага, е разработена именно при него. Освен сценарият за спад на икономиката с 3%, има още два – за нулев растеж и за растеж от 0.27 на сто.

Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, социално-осигурителни вноски и други. 

В същото време бюджетните разходи ще се увеличат с 1.07 млрд. лева. Тези 1 млрд. лв. са допълнителен трансфер от държавния бюджет към бюджета на Държавното обществено осигуряване за финансиране на Фонд „Безработица“, през който ще изплащат държавните помощи по т.нар. схема "60/40". 70 млн. лв. са за допълнителни лихвени разходи свързани с увеличението на лимита по държавния дълг.

"Всички тези мерки имат за цел да гарантират, че държавата има достатъчна ликвидност да функционира и да изпълнява задълженията си. Консервативното планиране и добрата фискална политика през последните години дават възможност и сега да реагираме, но ние трябва да сме подготвени за стагнацията, в която можем да се окажем", коментира Владислав Горанов.

Засега очакванията са за увеличение на безработицата с два процентни пункта. Прогнозната на финансовия министър е възстановяването на заетостта да започне в края на 2020-а и да продължи през 2021 г., т.е. предварително предвидените ръстове няма да се реализират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във