Банкеръ Daily

Финансов дневник

Заради намаляването на данъци: Общата ставка по ДДС може да стане 24%, а данък печалба - 18%

Финансовият министър Владислав Горанов застана писмено срещу идеите на премиера Бойко Борисов за намаляване на данъка добавена стойност за хотели и ресторанти от 20 на 9 процента. Предложението на Борисов и "Обединените патриоти" бе последвано редица законопроекти за намаляване на ДДС за различни стоки и услуги - храни, лекарства, детски стоки, фитнес зали, книги. 

Според становище на Министерството на финансите, за да се да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18 на сто.

Министерството е изчислило, че  загубата за бюджета от идеите в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи. Най-голяма би била загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни, за което настоява БСП – 1.5 млрд. лв, става ясно от становището.

По-ниският данък за ресторантьорите, за който те се договориха с Борисов, ще коства на бюджета 150 млн. лв. Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв., а на детски храни, детски фармацевтични продукти и памперси, както предлага депутатът Делян Пеевски - 39 млн. лв. Загубата от фитнесите би била 4 млн. лв., а от общите туристически услуги - 19 млн. лева.

Преди дни финансовият министър обяви промените в ставката за туристическите услуги като лобизъм. 

Преди седмица министър-председателят Бойко Борисов призна, че Владислав Горанов и шефката на Бюджетната комисия Менда Стоянова са против, но подчерта и че „който не е съгласен може да си ходи“.

„Имам му пълно доверие, но той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък“, коментира тогава премиерът.


Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино от efbet


Facebook logo
Бъдете с нас и във