Банкеръ Daily

Финансов дневник

Започват разговори за облекчаване на гръцкия дълг

Атина и нейните международни кредитори могат да започнат дискусии за облекчаване на гръцкия дълг още през следващия месец, ако институциите, надзираващи изпълнението на програмата за финансови корекции, приключат успешно първия преглед на третия спасителен план за 86 млрд. евро. Това заяви днес вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Домбровскис допълни, че преговорите за облекчаване на дълга ще започнат веднага, след като бъдат осъществени реформите, договорени като предварително условие за новата спасителна програма и след приключване на предсрочните избори, които ще се проведат в Гърция на 20-и септември.

"Няма да се търси номинално "подстригване" на дълга, а по-скоро ще се търсят по-нататъшни подобрения в условията за неговото обслужване", каза той пред репортери след негово изслушване в Европейския парламент. "В момента не бих могъл да посоча конкретна дата. Предполагам че преговорите за дълга ще се проведат през октомври или ноември, но във всеки случай това ще стане факт след първия преглед по изпълнение на настоящата спасителна програма, както е посочено в заключенията на Еврогрупата", отбеляза Домбровскис.

Повечето европейски представители и наблюдатели на ситуацията в Гърция смятат, че новото правителство в Атина, каквато и да е неговата формула след изборите на 20-и септември, ще получи известно облекчаване на дълга. В същото време обаче се очаква труден дебат между европейските партньори на Гърция и Международния валутен фонд относно това, до колко щедро трябва да бъде това облекчаване на дълговата тежест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във