Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Започна сезонът за раздаване на банкерски бонуси

Главният изпълнителен директор на британската Barclays Антъни Дженкинс ще се откаже от бонуса си за втора поредна година. Решението му е в контраст с действията на редица негови колеги, които избраха да загърбят критиките на обществото и да приберат годишните си бонуси.

Като мотиви за своя избор Дженкинс посочва съдебни спорове, които води банката, преструктурирането и емисията акции през миналата година. Няколко дни по-рано стана ясно, че Лойд Бланкфейн, мениджърът на Goldman Sachs ще получи тлъст бонус от 23 млн. долара за 2013 година. Неговият колега Майкъл Шерууд, който отговаря за международния бизнес на Goldman Sachs, пък ще вземе допълнително възнаграждение от 19 млн. долара.

Раздаването на бонуси е разгара си и се очаква през следващите дни общественото напрежение по въпроса да нарасне, тъй като много банки са решили да заобиколят ограниченията, като повишат фиксирането заплащане на топ банкерите си.

"Бенк ъф Америка" обяви в понеделник, че ще увеличи заплатата на служителите си в Европа, като начин да компенсира предстоящия таван на бонусите, който ограничава размера им до двата пъти нивото на базовото заплащане.

Тези новини допълнително ще разпалят гнева на гражданите, които смятат, че банкерите се възнаграждават прекалено високо, на фона на трудностите в икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във