Банкеръ Daily

Финансов дневник

Започна полемика и за "зелените облигации"

Централните банки "могат да опорочат сериозно" слабия пазар на "зелени облигации", ако увеличат инвестициите в природосъобразни активи, предупреди председателят на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилероа де Гало. Забележките му се появиха няколко дни след като бъдещият шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, каза, че ЕЦБ би могла "да насочи" покупките на корпоративни книжа към зелените облигации след като Европейският съюз и другите регулаторни органи договорят обща рамка за природосъобразното финансиране.

В реч в Лондон на 17 септември Вилероа де Гало посочи, че подобна програма за наливане на пари в този вид активи с цел да се ускори прехода към по-чисти стопанства "има известни граници". Французинът, който е горещ пропагандатор на по-активните действия за борба с климатичните промени, все пак не смята, че монетарната политика трябва да отделя специфично социално мероприятие и че "масивните покупки на сравнително малко количество зелени облигации може сериозно да изкриви пазара". Вилероа де Гало предлага като по-добро решение централните банки да разработят техники за проучване и оценка на рисковете, които промените на климата оказват върху кредитното качество на активите, използвани като залози. Той допълва, че в по-широк план зеленото финансиране трябва да завиши професионалните стандарти, визирайки предложенията на ЕС в тази насока като начин за насочване на повече инвестиции към проекти за околната среда.

Въпреки растящата си популярност, пазарът на зелени облигации има едва 0.5% дял от общия глобален облигационен пазар на стойност 110 трлн. щ. долара, отбелязва в доклад от 12 септември Институтът за международни финанси. Незначителният му размер го прави зависим от липсата на ликвидност и на по-разнообразни емитенти, допълват експертите на институцията.

Дискусии за климатичната политика се водят и в германската коалиция, информира "Шпигел". Новият спор е за предложението на министъра на икономиката Петер Алтмайер (ХДС) и на лидера на групата на ХСС - Александър Добринт, за емитирането на "климатични облигации", които носят 2% годишна лихва. С този инструмент двамата политици искат да мобилизират 50 млрд. евро, за природосъобразни инвестиции. 

На конференция на изпълнителната комисия на парламентарната група на двете сестрински партии предложението било прието положително, твърдят репортерите на "Шпигел". А канцлерът Ангела Меркел в частност също е подкрепила идеята. Защитниците й смятат облигациите за начин за активиране на частен капитал в защита на климата и особено на дребни спестители, които получават допълнителна привлекателна инвестиционна възможност в сегашната среда на символични лихвени равнища.

Федералният финансов министър Олаф Шолц (СДП) обаче отхвърля мярката с мотива, че "лихвата на подобна емисия ще е подарък за инвеститорите от федералния бюджет ...и на практика федералното правителство в момента може да заема пари от капиталовите пазари при нулеви и дори при отрицателни лихви".

Ако все пак Берлин реши да емитира зелени облигации за 50 млрд. евро до края на седмицата като част от мерките за овладяване на климатичните промени, трябва да се вземат предвид няколко неща относно плащанията по купоните. 

Първото е, че изнесената информация предполага, че дългът няма да прилича на стандартните правителствени дългови инструменти, а ще е по-скоро под формата на "граждански облигации", пуснати на пазара от дружество със специална цел (SPV). По този начин ще се спази конституцията на Германия и макар че ще се позволи известно дефицитно харчене, няма да има теглене на заеми в голям размер. С други думи, емисията може и да няма федерални гаранции, което я прави по-рискова. Не е ясно и какви ще са условията и дали книжата ще трябва да се държат до падежа им, ако няма вторичен пазар за тях.

На второ място, "премията" от 2.5% над доходността на десетгодишните германски облигации е доста висока без да носи риск да не бъде изплатена от толкова богата нация като Германия. Пък и не е толкова трудно да се намерят германци, желаещи да инвестират в природосъобразни начинания. Много служители във фамилни офиси споделят, че техни богати клиенти дори са готови да платят повече, за да вложат пари в бизнес, щадящ околната среда. Тост, тази висока лихва просто е излишна.

На трето място, предложението може и да спечели допълнителни гласове от германския електорат за управляващите от ХДС/ХСС точно в момент, когато Зелената партия е по петите им. От финансова гледна точка обаче няма смисъл Берлин да прави лихвени плащания от по 1 млрд. евро всяка година. Още повече, книжата най-вероятно ще бъдат купени от богати германци и по този начин ще задълбочат ненужно социалното неравенство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във