Банкеръ Daily

Финансов дневник

Заплатите на общинската администрация с 20% нагоре от догодина, обяви Ананиев

Предвидено е увеличение с 20% на заплатите в общинските администрации от догодина. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Кирил Ананиев, който придружава премиера Бойко Борисов на една от поредните му обиколки из страната. 

Това се случва на фона на правителствената кампания за увеличаване на възнагражденията в държавната администрация. Националният съвет за тристранно сътрудничество във вторник (13 октомври) обсъжда предложението на правителството да се увеличат възнагражденията в цели 34 отделни администрации, за които се твърди, че работят "на първа линия" в борбата с коронавируса. Бизнесът, синдикатите и държавата ще търсят консенсус и за промени в заплащането на заетите в сферата на предоставянето на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет.

КНСБ поиска в Бюджет 2021 да залегне 20% ръст на заплатите във всички структури на централната и местната администрация, които не са получили 30% увеличение на средствата за персонал във връзка с работа в условия на Covid–19.

Част от работодателските организации останаха недоволни от решението на кабинета за увеличение на чиновническите заплати с 30 на сто. Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара обявиха, че са против предложеното от правителството увеличение на заплатите в държавната администрация. БТПП дори определи увеличението на заплатите на служителите в държавната администрация като "пир по време на чума" и предизборен ход от страна на управляващите.

На свой ред премиерът Борисов съобщи, че повишение с 10% на заплатите в бюджетната сфера е предвидено за догодина. Осигурени са още допълнителни 360 милиона лева  за възнагражденията на учителите, с което да се изпълни поетия към тях ангажимент за двойно увеличение на заплатите в рамките на мандата:

"Затова ние предвиждаме 10% повишение на доходите така, както през всичките години. 360 млн. за учителите, за да си завършим това, което сме обещали", обясни Бойко Борисов.

Допълнително за пенсии са предвидени 1.8 млрд. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във