Банкеръ Daily

Финансов дневник

Западът изключва някои руски банки от SWIFT

Западните държави наложиха нови санкции, с които да изолират руската икономика и финансова система след като досегашните мерки не успяха да убедят руския президент Владимир Путин да изтегли силите си от Украйна. Те решиха да накажат "Банк России" и да изключат някои руски банки от известяващата система SWIFT, използвана за трансакции за трилиони долари по света, съобщиха в съвместно комюнике на 26 февруари САЩ, Европейската комисия, Германия, Италия и Канада.

В споразумението са включени "рестрикции, възпрепятстващи Руската централна банка да използва международните си резерви по начини, които подкопават ефективността на другите санкции". Западните партньори са готови да вземат по-нататъшни мерки, за да държат отговорна Русия за атаките срещу Украйна.

Стъпката е предприета срещу руските банки, които вече са санкционирани от международната общност, но могат да се разширят и за други финансови институции, ако е необходимо, посочват официални западни представители. Един от тях твърди, че Белият дом се старае да изключи трансакциите, включващи енергийния сектор, за да не "експлодират" цените на суровия петрол. Нови наказания срещу "Банк России" могат да се очакват през уикенда, твърдят американски политици.

Русия притежава резерви в размер на 640 млрд. щ. долара.

Решението за изключване на банките от SWIFT - "ядрената опция", която не срещаше широка подкрепа - е рязка промяна на курса на Вашингтон и приятели. Тя обаче набра привърженици сред западната общественост, която настоява за изолирането на Москва от модерната финансова система подобно на "париите" от породата на Иран, Венецуела и Северна Корея - единствените държави, наказвани по този начин.

По оценка на Джош Липски от Атлантическия съвет "скоростта и единодушието да се вземе подобен безпрецедентен финансов акт ще принуди Путин да отстъпи", защото "изключването от SWIFT бе очаквано, но ударите срещу централната банка ще отекнат в Москва и по света". Липски добавя, че тя няма да хвърли веднага в хаос цялата руска икономика, но ще попречи да се подкрепят едрите търговски кредитори.

Решението да се санкционира "Банк России" е първото за стопанство с размера на руското. Елина Рибакова - заместник главен икономист на Института за международни финанси смята, че "то ще доведе до панически тегления на пари и доларизация, източване на валутните резерви и, вероятно - цялостен колапс на руската финансова система". 

Засега отговорните власти не са представили пълен списък на банките, които ще бъдат изключени от SWIFT. Те се подбират прецизно, за да се постигне максимален поразяващ ефект върху Русия и да се минимизират щетите за страните от ЕС. Сред тях със сигурност ще са вече санкционираните пет руски кредитори, включително "Сбербанк" и "Внешторгбанк груп", които държат около 50% от руските банкови активи. В

Русия са работили над 360 лицензирани банки

в началото на годината.

Все още не е ясно колко тежки ще са рестрикциите срещу "Банк России", но те вероятно ще ограничат възможността на Кремъл да ползва средствата от кредитните си линии в МВФ и могат да засегнат достъпа й до близо 20 млрд. долара, които се намират в Банката за международни разплащания. Въпреки че Руската централна банка редуцираше методично зависимостта си от чуждестранна валута, 16.4% от резервите й са били в доларово изражение към края на юни 2021-а и 32.2% в евро, според последните налични официални данни.

Действията срещу "Банк России" ще усложнят осъществяването на паричната й политика и ще блокират потенциалния източник на кеш за подкрепа на банковия сектор. Загубата на достъп до задгранични средства ще затрудни и подкрепата на рублата чрез продажба на твърди валути. 

Русия

все още има активи за около 300 млрд. долара

в чуждестранна валута зад граница. Те са напълно достатъчни, за да дестабилизират паричните пазари, ако бъдат замразени от санкции или прехвърлени внезапно, за да бъдат избегнати наказателни акции, твърди стратег на "Креди Сюис груп". 

В споразумението от 26 февруари е включено и създаването на специален изпълнителен орган, който да идентифицира и да замразява активи на руски олигарси, правителствени представители и компании. Те включват яхти, частни самолети, коли и луксозни апартаменти на Запад, които са собственост на руски милиардери, твърди пожелал анонимност източник.

Русия трудно би могла да разчита на китайските финансови институции да осигурят финансов буфер на западните санкции, въпреки засилените дипломатически контакти между Москва и Пекин. На 25 февруари агенция "Блумбърг" съобщи, че поне две големи китайски държавни банки ограничават финансирането на покупки на руски суровини.  

Руските банки обаче ще могат да разчитат на алтернативни системи като изпращане на инструкции за плащания чрез имейли, посочва Юлия Фрийдландер от Атлантическия съвет. Но трансакциите с Русия ще са по-скъпи и по-бавни, което се отнася и за превозите и пътуванията заради затворените въздушни пространства за руски пътнически самолети.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във