Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Заместник-министър за половин година

На 7 декември министър Дянков се сдоби с още един заместник. В овакантеното кресло на Боряна Пенчева седна Карина Караиванова-Ганозова, до този момент началник на дирекция Национален фонд във финансовото ведомство. Седмица по-рано Пенчева пък положи клетва като член на УС на БНБ от квотата на президента. Рокадата, както се казва, не изненада никого в Министерството на финансите, тъй като още преди клетвата на Пенчева много от служителите в министерството сочеха Караиванова като човека, който предпочитат да я наследи.


Сред колегите си Караиванова се ползва със славата на опърничава македонка - в добрия смисъл на думата. Защото имала навика да се опъва на началниците си. А за това се иска кураж, когато си начело на дирекция Национален фонд - структурата, отговаряща за управлението на парите от повечето програми на Европейския съюз. Но пък Караиванова е израснала професионално в тази структура. Тръгнала е от експерт през 2003-а и се е издигнала до началник на дирекцията през 2009-а, когато сменя на тази длъжност Силвия Инджова.


Родената на 12 юли 1975 Караиванова има магистратура по финанси и банково дело от стопанския факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски. Работила е като финансов аналитик в Напредък холдинг АД. Майка е на две момчета, които са на десет и на четири години.


За нея говорят, че е работохолик и обича да изпипва детайлите. Безспорната й сила са европейските фондове. Тепърва ще трябва да навлиза в голямата финансова политика в ЕКОФИН, Международния валутен фонд, Световната банка и други международни финансови институции, които са й в ресора като заместник-министър. Впрочем за това няма да има много време, защото колегите на Караиванова я наричат заместник-министър за половин година. И не влагат в това завист или злоба, а по-скоро особено чувство за хумор. Надяват се, че точно преди изборите Дянков ще се съгласи да я освободи като заместник-министър и да я върне на длъжността началник на дирекция Национален фонд. Само така един добър кадър на финансовото ведомство като Карина няма да изгори в пъкъла на политическите огньове около изборите, твърдят колегите й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във