Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Заличиха 71 туроператори

Министерството на туризма започва процедура по прекратяване на регистрацията и за  заличаване от Националния туристически регистър (НТР)  на общо 71 дружества, регистрирани като туроператори. Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Процедурата се извършва със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова по предложение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.

Заличените дружества няма да бъдат премахнати от НТР, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, а имената им ще са оцветени в червено. Така потребителите, при справка в регистъра ще получават информация дали туроператорът е коректен и извършва ли дейността си, спазвайки закона.
 
Задължително условие е регистрираният туроператор ежегодно да сключва договор за застраховка "Отговорност на туроператора" с дружество по смисъла на Кодекса за застраховането и  да я представи на министъра на туризма. След това тя се вписва и в Националния туристически регистър.
 
Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища и адрес на регистрация в София, Варна и Бургас. Има и туроператори от Пловдив, Велико Търново, Плевен и Добрич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във