Банкеръ Daily

Финансов дневник

Закъсалият малък бизнес се нуждае от държавна помощ, не от заеми

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв, пред Конгреса на САЩ

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще се изправи пред Конгреса на САЩ, за да защити програмата на Фед за ограничаване на ефекта от пандемията върху икономиката на страната.

"Файненшъл таймс" съобщава, че Пауъл ще каже на конгресмените, че затъващият малък и среден бизнес в САЩ може би се нуждае от директна държавна подкрепа, а не от заеми от централната банка. 

В предварително подготвено изявление, публикувано преди участието на Джером Пауъл в Комисията по финансови въпроси, което ще се проведе във вторник, е записано, че председателят на Фед ще опита да защити централната банка от критиките, че кризисните й мерки не са успели да помогнат на обикновените хора в Америка през последните месеци, а са били насочени по-скоро към Уолстрийт. 

По-специално, някои законотворци в САЩ критикуват Федералния резерв, че основният му фонд за подкрепа на бизнеса, който е в размер на 600 млрд. долара под формата на заеми, почти не е използван. А много банки и потенциални кредитополучатели казват, че условията по отпускането на тези заеми са твърде строги.  

Пауъл обаче подчертава, че правомощията на Фед са ограничени, когато става дума за директно финансиране на бизнеса. Според него всичко е в ръцете на Конгреса - политиците трябва предложат помощ на засегнатите от пандемията икономически сектори.

"Пълното възстановяване вероятно ще настъпи само когато хората са уверени, че е безопасно да се включат отново в широк спектър от икономически дейности", заявява Джером Пауъл. 

Председателят на Федералния резерв смята, че инструментариумът на Фед за кризисно кредитиране може да действа само като спирачка на кризата.

Правомощията за увеличаване на разходите обаче са в компетенцията на Конгреса.   

„Много кредитополучатели ще се възползват от тези програми, както и цялостната икономика, но за други заемът, който ще получат, ще е труден за обслужване. В тези случаи може да е необходима пряка фискална подкрепа", категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във