Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЗАКОНЪТ ЗА БАНКОВА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ - ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН?

Парламентът прие на първо четене проектозакона за банковата несъстоятелност. Но той ще се обсъжда отново в комисиите на Народното събрание, преди да влезе за окончателно приемане (на второ четене) в пленарната зала. Очаква се тогава да се разрази ураган от спорове по по-голямата част от текстовете му. Но още при първото четене опозицията в парламента очерта основните точки, по които предстои остър дебат.


Според становището на повечето банкови синдици, които имат юридическа практика, текстовете в проектозакона противоречат на конституцията. Те давали изключително големи правомощия на Фонда за гарантиране на влоговете, без да му налагат конкретни отговорности за действията, които ще има право да извършва. Фондът на практика ще управлява дейността на синдиците и от неговата благосклонност до голяма степен ще зависи съдбата на другите кредитори на фалиралите банки. По този начин той изземва функции на съда, твърдят противниците на проектозакона. Те обръщат внимание и на обстоятелство, че според текстовете му много от действията на фонда не подлежат на обжалване. С други думи, потърпевшите от него лица ще са лишени от правораздаване.


Застъпниците на проектозакона също имат своите аргументи. Целта е процедурата по банковата несъстоятелност да стане по-бърза, по-ефективна и по-прозрачна, заяви за в.БАНКЕРЪ Милети Младенов - председател на управителния съвет на фонда за гарантиране на влоговете.


Първоначалният замисъл на закона бил той да важи само за банките, които тепърва ще фалират. Но между първото и второто му гледане в пленарна зала в проекта вероятно ще бъдат направени поправки, които да поставят под прекия контрол на Фонда за гарантиране на влоговете и банките, които вече са обявени в несъстоятелност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във