Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Заговор срещу банковата система

Васил Божков с едната ръка е заемал, а с другата - криел обезпеченията

Заговор срещу банковата система, Велик съдебен фарс!, Край на правосъдието в България. С тези думи напуснаха зала 13 на Софийския градски съд адвокатите на Обединена българска банка. На 3 август, петък, в 14.30 ч., там се гледа делото по предявен от синдика на Национален хиподрум АД иск срещу Обединена българска банка АД, за обявяване на нищожни на всички договори, от които възникват и с които се обезпечават приетите от същия синдик вземания на банката срещу хиподрума. Съдия по делото беше Жаклин Комитова. Тя даде по-нататъшен ход на процеса и насрочи следващото съдебно заседание за 10 октомври тази година.


Защо бяха бурните реакции на адвокатите?


Ако вие, читателю, искате да изтеглите потребителски кредит с поръчител, намирате такъв и той поема неотменимия ангажимент да плаща, в случай че вие спрете. Той е гарантът по вашия заем. Спирате да плащате и той става длъжник на банката, чийто кредит вие сте похарчили.


Не така обаче стоят нещата при фирмените кредити, според съда. И по-точно, според съдия Комитова. Жрицата на Темида ревизира банковото законодателство, постановявайки различен режим на обезпечаване на фирмените кредити.


Казусът е следният: девет фирми на Васил Крумов Божков са изтеглили кредити на стойност над 25 млн. евро от ОББ. Понеже не можели да предложат надлежно обезпечение, обезпечител - със своите активи, станала десета фирма -Национален хиподрум. След като кредитът изпаднал в просрочие, банката си потърсила обезпечението. Хиподрумът обаче бил обявен в несъстоятелност и вече му бил назначен синдик. Този синдик - Стоил Моллов, сега играе ролята и на ищец. Та той настоява ангажимента на хиподрума: да покрие кредита с продажба на свои активи, да отпадне. След перфектен пинг-понг между него и съдия Жаклин Комитова, тя допусна исканите от него двама свидетели да се явят по делото. Смисълът от тяхната поява може да е само един: да оборят императивите на банковото законодателство. И делото да продължи в този дух, въпреки своята несъстоятелност.


Адвокатите на ОББ първо попитаха защо дело от такъв вид се гледа по време на съдебната ваканция, тъй като това нарушава разпоредбите на Закона за съдебната власт. Съдебната ваканция започва на 15 юли и завършва на 1 септември. Адвокатите изтъкнаха мотива, че по преценка на законодателя, по време на съдебна ваканция могат да се разглеждат единствено дела за защита на социални интереси (дела за издръжки, осиновявания, домашно насилие), наказателни дела (само относно мерките за неотклонение), дела по несъстоятелност. Насроченото за 3 август дело е за нищожност на договори със значителен по размер материален интерес и не попада в предвидените в Закона за съдебната власт дела, които могат по изключение да се насрочват в периода на съдебната ваканция.


Тази прибързаност хвърли сянка на съмнение, че Темида е свалила превръзката от очите си. Или пък че съдийката прави с малко закъснение подарък за рождения ден на Божков, който бе на 29 юли.


Адвокатите на ОББ ясно казаха, че у тях е възникнало основателно съмнение в безпристрастността на съда. Това съмнение се подкрепя и от факта, че в Софийския градски съд отлежава друго дело със същия предмет, образувано по-рано. Делото е под номер т.д. № 4853/2011 г., на търговско отделение на СГС, VI-6 състав, и е насрочено за разглеждане за 13 ноември 2012 г., преди за 03.08.2012 г. да бъде насрочено по-късно образуваното дело. Важното в случая е, че в съответствие с разпоредбите на закона, практиката на съдилищата и в съответствие със заповедта на председателя на СГС, при идентичност на дела, по-късно образуваното дело се прекратява. Вместо производството по т.д. № 4871/2011 г. да бъде прекратено, като по-късно образувано, съдия Жаклин Комитова свръхбързо му е дала ход. Това е стилът на Божков - да води идентични дела във времето, за да може, ако едното падне, друго да го замени.


После адвокатите на ОББ настояха пред съдия Комитова, синдикът-ищец да каже най-после кой или кои са собствениците на 10-те фирми, за които стана дума в началото на текста. Синдикът призна чистосърдечно - това е Васил Крумов Божков. Това, разбира се, не изненада никого, но, първо, отхвърли анонимността до момента, маскирана под името Божков Груп, и второ, даде силен коз в ръцете на защитниците на ОББ. Стана ясно, че Божков с едната ръка е вземал пари, а с другата се мъчи да скрие обезпечението и да не плаща. Неслучайно нито една от 9-те фирми, които са изтеглили кредита, въпреки че и те са със статут на ответници по заведеното дело от синдика ищец, заедно с ОББ, не присъства на делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във