Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Загадъчна рокада в КФН

Владимир Савов

Оставката на заместник-председателя на КФН Николай Попов едва успя да пренощува и бе приета от Народното събрание. Попов уведоми за решението си в. "БАНКЕР" в късния следобед на 11 ноември, а на следващия ден сутринта депутатите му я гласуваха. На въпрос на вестника "защо", Попов отговори: "По лични причини, не е свързано с КФН - просто дойде времето да си отида". Той отказа да коментира дали му е предложен друг административен пост.

Още преди да изстине креслото му, в него седна дясната ръка на шефа на КФН Владимир Савов. Той бе избран от Комисията. Савов е член на КФН, подпомагащ политиката й по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица. Избран е за член на КФН с решение на Народното събрание от 24 януари 2014 г. с шестгодишен мандат. Владимир Савов притежава магистърска степен по бизнесадминистрация от London Business School, магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС  и е с дългогодишен професионален опит в сферата на банковото дело и капиталовите пазари.

Освобождаването на Николай Попов предизвика разнопосочни коментари - ДПС одобри оставката му, от БСП го защитиха и поискаха отлагане на гласуването, а от ГЕРБ "нямат абсолютно никакво отношение".
Двама депутати обаче се оказаха особено заинтересовани от оставката. Бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов коментира с подтекст, че явно Попов най-накрая е узрял за решението да се оттегли. Той повдигна въпроса кой е предложил Попов и чии интереси е защитавал той в КФН. По думите му това може да е част от открехване на завесата на задкулисието.
"В случая явно председателят на КФН е надделял и така ще се гарантира една малко по-спокойна и нормална работа в комисията", добави Чобанов.

Недомлъвките на зле прикрития депесар явно намекват за връзки на Попов с империята на Иво Прокопиев, човека, който най-силно атакува шефа на КФН Мавродиев. Преди да застъпи на поста обаче, Попов отдавна се бе разделил с мястото си в Прокопиевата структура, но този факт продължи да го преследва чрез Закона за конфликт на интереси при избора на банка доверител на облигационната емисия на "Алфа финанс холдинг" и заради укриването на скандалния договор за продажбата на "Каолин".
Георги Кадиев от "БСП лява България" пък изрази съмнения, че върху Попов е бил оказан натиск. "БАНКЕР" попита Попов има ли такава версия. Той пък категорично отрече, въпреки че взаимната нетърпимост между него и Стоян Мавродиев отдавна не е тайна за никого.

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев води дълга битка със заместниците си Борислав Богоев и Николай Попов. Конфликтите им изкристализираха в спора за новата сграда, в която комисията се пренесе. Тогава пред "БАНКЕРЪ" Мавродиев  беше нарекъл "неверни, клеветнически, позорящи и уронващи престижа на КФН" твърденията на колегите си, че сам е решил да наеме нова сграда за офис на комисията, а ги замесвал, за да скрие това съмнително деяние зад колективно решение. Мавродиев дори сезира прокуратурата и настоя за проверка на твърденията на двамата свои колеги и изясняване на истината по казуса с техните подписи за избор на сграда.

Преди това заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев покани компетентните органи за ревизия на комисията. Последва проверка на Агенция "Държавна финансова инспекция", а на Богоев междувременно му изтече мандатът и въпреки подкрепата на застрахователния бранш, който неговото управление надзираваше, кандидатурата му не бе издигната наново.

След като разби вражеското дуо Богоев-Попов, Мавродиев каза: "Формираното мнозинство от мен, като председател, г-н Джалъзов, като заместник-председател на КФН, както и г-жа Гинева, като член на КФН, е гаранция за осигуряване на финансова стабилност и защитата на интересите на потребителите". Това вече било достатъчно мнозинство за вземането на легитимни решения от страна на КФН. Мавродиев извади и легитимно направени аудиозаписи и протоколи на хартиен носител срещу враговете си и ги публикува като доказателствен материал на сайта на КФН. С тях той доказа, че двамата са подписали решението за избор на сграда.

"Смятам Попов за изключително качествен човек и съжалявам, че си е подал оставката, защото българската администрация не може да губи такива хора просто така", коментира Кадиев. Той призова да не се приемат оставки, докато не се разбере какво се случва в КФН. Предложението му за отлагане на точката обаче беше отхвърлено.
Според него истинският въпрос е защо КФН не работи и се е превърнала в място, в което единствено се разчистват сметки.
"Каква мислите, че е репутацията на КФН, когато председател е човек, който е свидетел по делото за Брендо за пране на пари (б. а. - Стоян Мавродиев)", попита Кадиев. И допълни: "Е, как може свидетел по делото, който се скри от съда, да бъде председател на такава институция? И този човек е бивш депутат на ГЕРБ! Не го крийте, не го пазете! Защо втори заместник-председател си тръгва, уж по лични причини, само шест месеца преди изтичането на мандата", попита Кадиев. По думите му КФН не работи. Той попита защо още не е отнет лицензът на КТБ на инвестиционен посредник.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че нямат абсолютно никакво отношение към оставката на Николай Попов, който сам трябвало да отговори имало ли е натиск, или не.
"Това, което беше казано от г-н Чобанов за някакво задкулисие, мога да ви кажа, че КФН се управлява от години от Стоян Мавродиев и ако е имало нещо, което да касае негови злоупотреби, смятам, че сте били в правото си в парламентарното мнозинство, което имахте само преди няколко месеца, да решите тези проблеми", обясни Цветанов в отговор на Кадиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във