Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЗАЕМИТЕ ЗА ГРАЖДАНИ ГИ НАПЕЧЕ СЛЪНЦЕТО

Модата на агресивното предлагане на кредитни услуги за гражданите като че ли започва да отшумява. А на всичко отгоре изглежда, че банковата система се е отдала изцяло на ваканционното лятно настроение. Данните на БНБ показват, че през юли няма почти никакво раздвижване в най-динамичните показатели на финансово-кредитния сектор - потребителските и ипотечните заеми. В края на юли общият им размер е бил 7.2 млрд. лв. - с около 100 млн. лева повече, докато през предните месеци ръстът им бе между 200 млн. и 300 млн. лева. Интересното е, че обемът на потребителските заеми почти не е мръднал в периода юни-юли и целият ръст се дължи на новоотпуснатите ипотечни кредити.
Много по-добре банките са се представили в корпоративния сектор. Там кредитите за един месец са нараснали с около 400 млн. лева . Според някои експерти обаче причините са по-скоро технически и сезонни. През юни банките са задържали някои големи корпоративни заеми, за да могат да внесат задължителните си минимални резерви за шестмесечието, след което през юли са отпуснали повече корпоративни заеми. Освен това размерът им допълнително е бил увеличен заради някои по-големи оборотни кредити за туристическия сектор. Хората в БНБ смятат, че по-голямото нарастване на корпоративните заеми през юли наистина е епизодично, тъй като през август покачването им отново е влязло в нормалните граници на 200 млн. лв. на месец.
Банковата система обаче може да се похвали с растящо доверие на гражданите и фирмите в нея. За един месец - от края на юни до края на юли депозитите им са се увеличили с малко повече от един милиард лева и са достигнали 24 млрд. лева. По този начин ръстът на спестяванията на гражданите и фирмите изцяло покрива увеличението на отпуснатите заеми, което е добра тенденция, тъй като в предишни периоди повишаването на депозитите изоставаше от това на кредитите.
Показател за стабилността на финансово-кредитната система е и фактът, че дори и при по-бавни темпове на растеж печалбата нараства. В края на юли тя е общо 383.59 млн. - с 13.5% (45.63 млн. лв.) по-голяма в сравнение с края на юли 2005 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във