Банкеръ Daily

Финансов дневник

Задлъжнялостта по кредитните карти в САЩ достигна рекордните 870 млрд. долара

Дългът по кредитните карти в САЩ е достигнал 870 млрд. долара в края на миналата година – най-голямата сума, регистрирана досега, сочат данните на Федералния резерв, цитирани от Bloomberg. Балансът по кредитните карти е нараснал с 26 млрд. долара спрямо предходното тримесечие. „Увеличаването на салдото по кредитните карти е в съответствие със сезонните ефекти, но отбелязва за първи път подобен пик в номиналните стойности през 2018 г.“, се казва в доклада.

Близо 480 млн. кредитни карти са вече в обращение в САЩ, което е с над 100 млн. повече спрямо най-ниските стойности, достигнати по време на рецесията преди около десетилетие. В края на миналата година кредитните карти са били четвъртият по големина вид дълг в САЩ след ипотечните, студентските кредити и заемите за покупки на автомобили. Но увеличението на дълга по кредитните карти е по-бързо в сравнение с другите видове дългове.

Общият размер на кредитните задължения в страната достига 13,5 трлн. долара.

През последното тримесечие на миналата година броят на кредитните карти с просрочие в плащанията от 90 дни е нараснал с около два млн. спрямо същия период на 2017 г.  до 37 млн. карти. Дългът, който се дължи по тези 37 млн. сметки, е около 68 млрд. долара.

Общо лимитите по кредитните карти са се увеличили за 24-о поредно тримесечие, а само през последните три месеца на 2018 г. скокът е с 1,5%.

По-възрастните американци държат значителна част от дълга по кредитни карти, като на тези над 60-годишна възраст се пада около 30% от общата сума. Ускорява се обаче темпът на нарастване на просрочията по кредитните карти именно при по-възрастните американци, тъй като те са най-уязвими при загуба на работа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във