Банкеръ Daily

Финансов дневник

Заделят към 1.5 млрд. лева за есенна вълна на коронакризата

Общата рамка на актуализацията на бюджета е 1-1.5 млрд. лева да бъдат похарчени за подготовка за посрещане на една доста тежка есенно-зимна вълна на COVID кризата. Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ще се включат мерки за бизнеса, мерки за здравеопазването и подкрепата за пенсионерите.

"Както знаете, в момента вследствие на действията на НАП, също така и заради това, че икономическата обстановка се подобрява, разчетите са, че ще можем да реализираме между 1 млрд. и 1.5 млрд. лева повече приходи до края на годината. Разчетите към 14 май бяха, че ще реализираме приходите, които са заложени. В момента имаме отворени допълнително около между 1 млрд. и 1.5 млрд. приходи", обясни финансовият министър.

Той коментира и темата с мярката 60-40. "Текущата мярка е доста по-добра, тъй като тя започва да фокусира помощта към бизнесите, които наистина са ударени от кризата", каза министър Василев.

Той отговори на въпрос дали има проверка на имотното състояние на Бойко Рашков. "Ако има подаден сигнал за несъответствие между доходи и това, което той има като имотно състояние, проверка, разбира се, ще бъда направена. Всички сигнали се проверяват", посочи Василев.

Попитан за за проверката на предишни фирми на директора на НАП Румен Спецов, министърът отново призова за информация да се търси главния прокурор Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във