Банкеръ Daily

поскъпване

Задава се скок на данъчните оценки

Ще има пререгистрация на имотите у нас

Данъчната оценка на селския мутробарок ще поскъпне в пъти.

Националното сдружение на общините в Република България е изпратило предложение до Министерството на финансите за създаването на работна група, която да обсъди законови промени в определянето на данъчните оценки на недвижимите имоти. Това научи "БАНКЕРЪ" от свой източник в сдружението на общините. Осъвременяването на оценките е от съществена важност, защото те не са пипани от 1998  г., а и практиката е изпъстрена с крещящи несъответствия, противоречия и несправедливости.

Според брокери на недвижими имоти сегашното ниво често е десетина пъти под актуалното.

Финансовият министър Владислав Горанов също загатна в парламента, че е дошло време за промяна на Закона за местните данъци и такси. Целта е не само той да се “закърпва аварийно” на определен период от време, а да направи така, че имотните данъци и налогът за колите да са адекватни на пазара и справедливи.

Системата на имущественото облагане е изкривена и несъвършена, са категорични във финансовото министерство. В момента тя ощетява съвестните данъкоплатци.

Единомислието на централната и местната власт е покъртително. Може би за пръв път ще се направи една добре обмислена законова наредба без вратички и без пристрастия към определени групи от населението.

Но като знаем, че във финансовото министерство са много добри в това уж да постигат обществен консенсус и същевременно да нормотворят, както им дойде за добре, съобразявайки се единствено с фиска, малко песимизъм не е излишен.

Преди 20 години данъчната оценка беше някакви жалки левчета на квадрат. За имоти, които не са продавани, заменяни, дарявани тя е такава и в момента.

Основният проблем е, че 80% от данъчната оценка на имота се влияе от типа на населеното място, а не толкова от стойността на имота, т.е. от неговата покупна стойност. "Искаме да се направи така, че един палат на село, който реално струва 200 хил. лв., да не се оценява едва на 2 хил. лв. само защото е на село", коментираха от сдружението на общините. Трябва данъчната оценка да се доближи до пазарната цена, това е смисълът на бъдещите промени.
Циркът в момента е пълен.
При проверката на прокуратурата на онези 365 българи, закупили през последните години имоти за над 500 хил. лв., е установено, че има прехвърляния на близки или роднини примерно на чисто ново ферари за 9 хил. лв. при реална цена на този автомобил над 250 хил. евро. Обичайно при подобни сделки нотариусът изисква застрахователна стойност, но контролът е почти нулев.
Два подобни апартамента в столичен комплекс имат коренно различни данъчни оценки - 40 хил. и 100 хил. лева. Защо ли? Защото първото жилище никога не е продавано и собствениците му плащат данъци според тази остаряла данъчна оценка, а вторият апартамент е препродаван два  пъти и данъчната му оценка е актуализирана.
Брокери на имоти пък твърдят, че за жилища в “Малинова долина”, където няма инфраструктура, се плаща с пъти по-голям данък, отколкото за  апартаменти в центъра на София, които се влачат с данъчна оценка от 1998-а.

Често в населени места с до 20 000 жители данъчната оценка на тристаен апартамент е едва 2000 лв., въпреки че пазарната му цена е между 40 000 и 70 000 лева. Стига се до парадокса за изключително луксозен имот в някое село близо до голям град собственикът да плаща 20 лв. данък.

Проблемът е, че според сегашната методика нова данъчна оценка на имот се прави само когато с него предстои сделка. Според закона общините са длъжни всяка година до 30 ноември да актуализират данъчните оценки, ако за предишната година пазарните цени на имотите в населеното място са се повишили с над 20 на сто.
Това обаче масово не се прави, защото общините нямат този капацитет.

Другият парадокс, който също затруднява общините, разчитащи на постоянен приход от имотните налози, е, че жилищата в сгради ново строителство масово не се декларират. Законът изисква, когато човек се сдобие с ново жилище, да го декларира в двумесечен срок. Това често не се прави.

Да се изгради връзка между имотния регистър, кадастъра и общинските данъчни служби, иска например Столичната община. За целта са нужни законодателни промени.

"Мисля,че вече се работи по въпроса. Първо, трябва Агенцията по вписванията и кадастърът да се разберат и оттам нататък да се доизгражда. Мечтата ми е един ден подаването на имотни декларации на хартия да мине в историята", каза специално за "БАНКЕРЪ" заместник-кметът по финанси на София Дончо Барбалов.

“Така автоматично ще получаваме информация за продажба на имот и няма да се налага собствениците да декларират сделката пред нас. Сега те имат определен срок да го направят, но не всички го спазват. Освен че ще получаваме веднага информация, връзката между отделните регистри ще спести и време на гражданите”, каза още Барбалов.

Подобна връзка между отделните регистри, при която общината получава автоматично информация, вече работи за автомобилите. Сделки с тях се декларират само пред КАТ, а общините получават данните по електронен път. "Но при колите нещата са много по-прости, защото имат единен идентификациен номер - на рамата, докато при недвижимите имоти такъв номер няма. Трябва да се направи, добави Барбалов.

"Нямаме данни за колко имота в София данъчната оценка не е променяна от години. Имаме случаи, при които установяваме невярна информация за декларирания вид конструкция на сградите. Знаете, че видът на конструкцията е част от формулата за определяне на данъчната оценка, а постоянно се натъкваме на несъответствия", каза Барбалов.

За да може данъчната оценка да се доближи до пазарните стойности на имотите, общините предлагат в методиката да се отчита и стойността за построяването на жилището или за придобиването му. "Така е в повечето европейски държави - данъчната оценка е микс между местоположението, подобренията, градската среда и стойността за построяване или за придобиване на актива

Управляващата коалиция обеща да няма вдигане на данъците по време на четиригодишния мандат, но от догодина със сигурност един налог ще бъде по-висок. Данъкът върху недвижимото имущество ще скочи в много населени места - не заради вдигане на ставките, а заради промяна в изчисляването на базата, върху която те се начисляват.

Със сигурност обаче ще се наложи пререгистрация на имотите - т.е. ново подаване на декларации, в които ще трябва да се опишат всички характеристики на имотите. По-висока данъчна оценка означава по-висок данък сгради и по-висок данък при прехвърляне на имущество. Това няма да важи единствено за новопостроени жилищни сгради, защото техните данъчни оценки се доближават до пазарната им цена, т.е. отразяват реалната стойност на имота.

Друго предложение на кметовете е Законът за местните данъци и такси да им даде право на всеки две или повече години да актуализират данъчните оценки на имотите. Те искат общините да могат да правят това сами в зависимост от пазара, промените в градската среда, подобренията, които общината е направила в даден район. Тогава няма да има толкова големи дисбаланси между пазарните стойности и данъчните оценки.

А това би увеличило приходите на местните власти, за да има повече за улици, осветление и цялостно облагородяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във