Банкеръ Daily

Финансов дневник

Задава се още един реверанс към ресторантьорите - да не вдигат масово осигуровките

Депутатите от ГЕРБ са напът да направят втори реверанс към ресторантьорския бизнес. След като на първо четене бе прието намаляване на данъка добавена стойност за стоки и услуги в бранша, сега от групата на управляващата партия се прави предложение за запазване на осигурителния праг от 610 лв. за "професии, неизискващи специална квалификация" в сектора. Така се създава риск хигиенисти, готвачи и сервитьори да продължат да бъдат осигурявани върху минималната работна заплата. 

Идеята на ГЕРБ буди недоумение, защото премиерът Бойко Борисов бе постигал споразумение с бранша, че ДДС ще бъде намалено от 20 на 9% само ако има изсветляване на техния бизнес. Още повече, че в първоначалния вариант на законопроекта, който вече бе приет на първо четене, бе заложен прагът за осигуряване за всички професии да е 800 лв. и професиите да не се делят на "изискващи и неизискващи специална квалификация". 

Под новия законопроект на ГЕРБ отново отсъства подписа на шефката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов се обявиха против идеите на премиера и техен партиен лидер за диференциране на ДДС ставката. Становището на Горанов е, че подаръкът към ресторантьорите ще коства на бюджета 150 млн. лева. 

Няколко високопоставени представители на правителството като вицепремиерът Томислав Дончев и икономическият министър Емил Караниколов също не подкрепиха решението на Борисов. Дончев например определи решението за намаляване на ДДС за ресторантьорите като "спорно", т.е. взето след много спорове. 

"Аз бях против, защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове", обясни вицепремиерът. 

Такива искания са изложили в законопроекти ДПС и БСП. От ДПС предлагат 9% ДДС върху детски пюрета и памперси, а от БСП отново са - намален косвен данък за лекарства и основни храни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във